Her Yaşın ve Cinsiyetin Vitamin ve Mineral İhtiyacı Farklıdır

Maalesef toplumda vitamin ve mineraller konusunda önemli bir yanılgı yaşanıyor, satın alınan bir vitamin takviyesini ailenin bütün üyeleri kullanabiliyor.

Çocukların, ergen bireylerin, yetişkinlerin ve yaşlıların vitamin ve mineral ihtiyacının farklı olduğunun ve bu durumun cinsiyete göre de değiştiğinin altını çizen Eczacı Ayşen Dincer, vitamin ve mineral desteği alırken yaşa, cinsiyete ve ihtiyaca özel olarak hazırlanmış multivitaminlerin kullanılması gerektiğini hatırlatıyor.

Düzenli ve doğru beslenmek sağlığımız için büyük önem taşıyor ama çok azımız bunu gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle de günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Vitamin ve mineral eksikliği ise yorgunluk, güç kaybı, odaklanma sorunları, kas krampları birçok problemlerin yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da davetiye çıkarabiliyor. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının mutlaka multivitaminlerle karşılanması gerektiğinin altını çizen Eczacı Ayşen Dincer, “Bu vitamin mineral tavsiyesi cinsiyete, yaşa ve ihtiyaca uygun olmalı” diyor.

Bir vitamin tüm aileye yeter anlayışının çok yanlış olduğunu belirten Ecz. Dincer, nasıl herkesin yaktığı kalori, beslenme şekli ve genetik yapısı birbirinden farklı ise ihtiyacı olan vitaminlerin de aynı olamayacağını hatırlatıyor. Çocukların, ergen bireylerin, yetişkinlerin ve yaşlıların da farklı dozlarda vitamin alması gerektiğine dikkat çeken Ecz. Dincer, sözlerini şöyle sürdürüyor: “5 yaşında bir çocuk düşünün. Gelişim çağında olduğu için ihtiyaç duyduğu destekler sizden çok farklıdır. Aynı çocuk 15 yaşına geldiğinde de 5 yaşındaki vitamin mineral desteğinden daha farklı desteklere ihtiyaç duyacaktır. Yaşla birlikte sadece multivitaminlerin içeriği değil miktarları da değişmelidir. Bu konuya ilişkin demir örneğini de verebiliriz; Beslenme Referans Değerlerine göre bir yenidoğan 0.3 mg demire ihtiyaç duyar, bir bebek ise 11 mg… Bu bebek yetişkin bir kadın olduğunda ihtiyaç duyduğu demir miktarı 18 mg olur. Hamilelerde ise bu oran 27 mg’a çıkabilir. Yani bir çocukla bir kadın aynı vitamini kullandığında günlük ihtiyaçlarını karşılamaları mümkün olmaz. Bu nedenle vitaminler mutlaka cinsiyete, yaşa ve ihtiyaca yönelik belirlenmeli.”