Burun Spreyi Şeklindeki Covid-19 Aşısı Klinik Denemelere Başladı

Haihua Biological şirketi tarafından bağımsız olarak geliştirilen ilk yerli burun spreyi yeni koronavirüs aşısı klinik deneme aşamasına girdi. Burun sprey aşısı, gen rekombinasyon teknolojisine dayalı olarak geliştirildi. Yeni aşı, hızlı antikor üretimi (koruyucu antikorlar 7 günde üretilebilir), uygun kullanım ve tamamlanmış hayvan deneylerinde aşılamanın hızlı popüler hale getirilmesi özelliklerine sahiptir.

Yeni koronavirüs esas olarak solunum sistemi yoluyla bulaştığı için, aşı burun boşluğuna uygulanıyor, bu da insan vücudunda kas içi enjeksiyona göre daha geniş bir bağışıklık tepkisine neden olabiliyor ve hızlı bir şekilde mukozal bağışıklık, hücresel bağışıklık ve humoral bağışıklığı gerçekleştirebiliyor.

Haihua Biological baş bilim insanı Li Mingyi, burun spreyi COVID-19 aşısının 3-5 günde tüm vücudu kaplayabileceğini söyledi. Sadece rahat ve hızlı kullanım değil, aşı üretim süreci de basittir, teknoloji olgun ve malzeme kaynakları geniştir, bu nedenle üretim maliyeti nispeten düşüktür.

Burun spreyi aşısı ile enjeksiyon aşısı arasındaki fark nedir?

Xiamen Üniversitesi, Hong Kong Üniversitesi ve Pekin Wantai Biyoteknolojisi tarafından ortaklaşa geliştirilen nazal sprey grip virüsü taşıyıcı COVID-19 aşısı, geçen yıl Eylül ayında klinik denemelere başladı.

Nazal sprey influenza virüsü vektörü yeni koronavirüs aşısı, canlı bir virüs vektör aşısı yapmak için influenza virüsü vektörüne yeni koronavirüs gen parçalarını yerleştirmek ve böylece insan vücudunu yeni koronavirüse karşı bir bağışıklık tepkisi üretmesi için uyarmaktır.Teknik yoldan ayrılan bu tip aşı, zayıflatılmış bir grip virüsü vektör aşısıdır.Ayrıca aşılama yöntemleri açısından bakıldığında en büyük fark, geleneksel kas içi enjeksiyondan farklı olarak nazal sprey aşısının burun boşluğundan aşılanmasıdır.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu