İnsan iletişimle var olabilen bir varlıktır. Dışarıdan gelen uyaranlar ile beyinde oluşan sinyaller bu iletişimin başlangıç kaynaklarındandır. Örneğin; kendinizi bir işe odakladığınızda beyin kendisini dışarıdan ve içeriden gelen uyarılara karşı kapatır ya da görmezden gelir. Buna da odaklanma veya konsantrasyon denir. Daha açık bir şekilde tanımlamak gerekirse konsantrasyon, zihnin kendini iç ve dış uyaranlara karşı kapatıp o anki uğraşına yoğunlaştırabilmesi ve bu dikkatini sürdürebilme yeteneğidir.
Gelişen teknolojiler ve onun çevresinde sürekli olarak değişen dijital dünya nedeniyle artık zihnin kendisini dış uyaranlara kapatması giderek zorlaşıyor ve bunun sonucu olarak çocuklarda ya da yetişkinlerde konsantrasyon bozukluğu görülebiliyor. Gelin konsantrasyon bozukluğunun ne olduğunu, belirtilerini, sebeplerini ve çözüm önerilerini birlikte inceleyelim.
Konsantrasyon Bozukluğu Nedir?
Zihnin, uyaranlara karşı sürekli olarak tepki vermesi ve o ana odaklanamamasına konsantrasyon bozukluğu adı verilir. Ancak günlük veriminizi etkileyen konsantrasyon bozukluğunu hızlı bir şekilde tespit edebilir, uzmanlar eşliğinde basit tedavi yöntemleriyle üstesinden gelebilirsiniz.
Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri
Odaklanma bozukluğu çocuk, genç, yaşlı gibi hemen hemen her yaş grubu bireylerde ortaya çıkabilir.
Konsantrasyon bozukluğu olan kişilerde şu belirtiler görülür:
- Yönergelere uymama ve işlerini bitirememe
- Sorumluluğunu yerine getirirken sürekli başka şeyler düşünme
- Uzun molalar
- Başkalarının sözünü kesme ya da yaptıklarının arasına girme
- Yaptığı işten çabuk sıkılma
- Okuduğunu anlamada güçlük çekme
- Düşünceleri toparlayamama
- Unutkanlık
- Devamlı olarak kendini güvensiz ve huzursuz hissetme
- Sosyal durumlarda detaylara ve aktivitelere dikkat etmeme
Konsantrasyon Bozukluğu Nedenleri
Odaklanma bozukluğunun psikolojik, fiziksel ya da çevresel birçok sebebi olabilir. Bu sebepler halihazırda var olan ancak fark edilmeyen bozukluğu tetikleyebilir.
Psikolojik Nedenler:
- Depresyon
- Takıntılar
- Sürekli sinirlilik durumu, gerginlik
- Stres
Fiziksel Nedenler:
- Dengesiz beslenme
- Önceki dönemlerde geçirilmiş olunan hastalıklar
- Bazı ilaçların yan etkisi
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Hipertansiyon ve diyabet
- Kronik hastalıklar
- Uyku bozukluğu
- Yeterli su tüketmemek
Çevresel Nedenler:
- Kirli hava
- Sigara kullanmak ya da dumanına maruz kalmak
- Sosyal ilişkilerde bozukluk
- Sık alkol kullanımı
- Dış dünyada meydana gelen olumsuzluklar
Konsantrasyon Bozukluğu için Çözüm Önerileri
Odaklanma problemi, önlem alındığında birkaç yöntemle üstesinden gelinebilecek bir problemdir. Bu nedenle konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişiler şüphelendikleri zaman bir uzmandan destek almalıdır.
Konsantrasyon bozukluğunun birçok tedavi yöntemi vardır. Genelde ileri düzey dikkat problemi yaşayanlar için tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Bu ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamalı ya da tedavi olduğunuzu düşünerek bırakmamalısınız.
Bozukluk fiziksel sebeplerden kaynaklanıyorsa uzmanlar ilk olarak bu problemin sebebini bulmaya çalışır. Fiziksel sebep bulunduktan sonra bu durumu iyileştirmek için gerekli tedaviler uygulanabilir.
Bozukluğu gidermek için bir diğer yöntem ise terapidir. Uzmanlar, bilişsel-davranışçı terapiler ile odaklanma problemini kişide farkındalıklar ve görev listeleri ile alışkanlıklar yaratarak problemi gidermeyi deneyebilir.
Konsantrasyon bozukluğu, zamanımızın çoğunu ekran başında geçirdiğimiz günümüzde birçok kişinin yaşadığı ancak fark edilmesi durumunda uzmanların kolaylıkla tedavi edebildiği bir durumdur. Profesyonel ve gündelik hayatınızdaki verimli günlerinize tekrar kavuşmak için bir uzmana başvurabilirsiniz.