Sağlıklı Yaşam İçin Ne Yapmalıyız? Hayat Değiştiren 7 Tavsiye

Yeni yılda yeni kararlar almaya, hayat standartlarınızı değiştirmeye, yeni başlangıçlar için hem bedeninize hem zihninize bir iyilik yapmaya ve sağlıklı bir yıl geçirmek için kolları sıvamaya ne dersiniz? Gündelik hayatınızda küçük değişiklikler yaparak sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Sağlıklı Yaşam İçin Ne Yapmalıyız?: Hayat Değiştiren 7 Tavsiye

Hareketsiz yaşam ve işlenmiş gıdalar ile iç içe olduğumuz bu dönemde gerek kilo problemi ile gerekse metabolik hastalıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu olumsuz koşullardan kurtulmak ve hayat rutinimizi iyi yönde değiştirmek adına sağlıklı bir yaşam için neler yapmalıyız sorusunun cevaplarını 7 maddede toparladık.

  • Sağlıklı uyku düzeni: Uyku, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu konuda sorunlarınız varsa yeni yılda öncelikle uyku saatlerini düzenlemeli ve kaliteli bir uykunun ardından güne erken başlamalısınız.
  • Stres yönetimi: Bağışıklığa zarar verdiğinden dolayı stresten olabildiğince uzak durmalı, kriz anlarını yönetmeyi öğrenmelisiniz.
  • Düzenli check-up: Birçok hastalıkta erken teşhisin önemi büyüktür. Uzun süredir kapsamlı bir doktor kontrolünden geçmediyseniz yeni yıla check-up randevusu alarak başlayabilirsiniz.
  • Sağlıklı beslenme: Sağlıklı beslenmenin önemini herkes bilir, ama konu uygulamaya geldiğinde işler zorlaşır. Bugüne kadar çok isteseniz dahi bu konuda istediğiniz adımları atamadıysanız yeni yılda uzman bir diyetisyenden destek almayı düşünebilirsiniz. Böylece beslenmenizi düzenleme konusunda daha yüksek motivasyonla hareket edebilirsiniz.
  • Düzenli egzersiz: Egzersizin sağlık açısından önemini unutmamalı ve ne kadar yoğun olursanız olun egzersize zaman ayırmalısınız. Düzenli egzersizin yanı sıra daha aktif bir yaşam tarzını benimseyebilir, mümkün olan her yere yürüyerek gidebilirsiniz.
  • Güneşle buluşma: D vitamininin bağışıklık açısından önemi uzmanlarca vurgulanıyor. Siz de daha sağlıklı bir yaşam için gün ışığından faydalanmayı ihmal etmemeli ve D vitamini alabileceğiniz saatleri değerlendirmelisiniz.
  • Kişisel zaman: Sağlıklı yaşam, elbette ruh sağlığını da kapsar. Yeni yılda daha iyi hissedebilmek için şartlar ne olursa olsun kendinize zaman ayırmayı ve keyif aldığınız şeyler için fırsat yaratmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme İlişkisi

​Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra fiziksel gelişime de katkıda bulunur. Sağlıksız beslenme ile açlık hissiyatı bastırılsa da vücut ihtiyacı olan vitaminleri, karbonhidratları, proteinleri, yağ ve mineralleri doğru bir şekilde alamaz. Bunun sonucunda obezite, diyabet, kalp rahatsızlığı, karaciğer yağlanması, tansiyon, kanser gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.

Sağlıklı yaşam için öncelik, zengin ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmaktır. Vücudun direnç kazanması için ön koşul beslenmedir. Bunun için uzmanlar tarafından sağlıklı olarak nitelendirilen yiyecek ve içecekleri doğru pişirme stratejileri uygulayarak tüketmeliyiz. Gün içerisinde gerekli besin öğelerini beslenme programımıza yayarak ve ihtiyaç olandan fazlasını tüketmeyerek beslenme düzenimizi oluşturabiliriz. Sağlıklı besinlerin ne olduğunu öğrenmek için sağlıklı ve temiz beslenme hakkında oluşturduğumuz yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sağlıklı Yaşam ve Düzenli Egzersiz

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler yalnızca beslenme ile sınırlı değildir. Sağlıklı ve fit bir vücudun temelinde egzersizin de önemli payı olduğunu unutmamak gerekir. Hareketsiz yaşam da tıpkı sağlıksız beslenme gibi birçok rahatsızlığın önünü açar. Gücünüzü ve esnekliğinizi artırmak, kilo vermek ve hareketsizlikten kaynaklı sağlık problemlerinin önüne geçmek için egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Egzersizin fiziksel sağlığa katkısının yanı sıra psikolojik açıdan da olumlu etkileri unutulmamalıdır.

Egzersiz yaparken profesyonel bir eğitmenden yardım alacağınız gibi kendi imkanlarınız doğrultusunda evinizde de bir program oluşturabilirsiniz. Evde egzersiz yapmadan önce ısınma hareketleri, egzersiz sonrası ise soğuma hareketleri ihmal edilmemeli; ısınma ve soğuma hareketlerinin olası bir sakatlığın önüne geçebileceği her zaman akılda tutulmalıdır.