Kadın erkek fark etmeksizin hemen hemen herkes çekiciliğin simgesi olan dolgun ve gür saçlara sahip olmak ister; ancak genetik faktörler, beslenme bozuklukları sonucunda ortaya çıkan vitamin & mineral eksikliği, hormonal bozukluklar ve stresli yaşam şartları nedeniyle saç dökülmesi hem kadın hem de erkekler için kozmetik ve sonucunda da psikolojik bir sorun haline gelmektedir. Mevsim geçişlerinde veya özellikle stresli dönemlerde yaşanan saç dökülmeleri normal karşılanırken, bu dökülmeler uzun süreli ve belirgin bir şekilde olmaya başladığındaysa kişiyi oldukça mutsuz edip özgüvenin zedelenmesine neden olur. Eğer siz de saç dökülmesi problemiyle boğuşuyor, ne yapsanız bir türlü önüne geçemiyor ve daha fazla ilerlemeden bu sorununuza bir çözüm bulmak istiyorsanız, son teknoloji saç ekim tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Leyla Arvas, Quartz Klinik’te gerçekleştirilen saç ekim teknikleri ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaşıyor.
Saçlar Neden Dökülür?
Her ne kadar yaş ilerledikçe artan saç dökülmesi normal kabul edilse de bazen genetik faktörlerden, hormonal bozukluklardan, çinko veya demir eksikliğinden, stresli yaşam şartlarından veya yanlış beslenme alışkanlıklarından dolayı saçlar normalinden daha fazla dökülerek kadın erkek ayırt etmeksizin bölgesel açıklıklara ve kelliğe sebep olabilirler. Bu durumda fazla beklemeden uzman bir hekim ile görüşerek saç dökülmesinin altında yatan nedeni bulmak ve ardından hasta için en uygun yöntemle uzman ekip tarafından iz ve kesi olmadan saç ekiminin yapılması en doğru çözümdür.
İz Bırakmayan En Yeni Saç Ekim Yöntemleri Nelerdir?
Foliküler Ünite Ekstraksiyonu kısa adıyla FUE yöntemine ek olarak, saç ekimi alanında büyük bir yenilik olan Safir saç ekimi sayesinde artık kesi ve yara izi olmadan saç ekim işlemleri konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Saç ekim işleminden önce yapılacak olan detaylı muayene esnasında doktor öncelikle hastanın yüz şekline, saç açıklığına ve saç kökü dağılımına göre sınır bölgeleri bir kalem yardımıyla işaretler. Ardından hasta için en uygun ve en doğal duracak olan saç ekim yöntemine karar verir.
Saç Ekimi Nasıl Uygulanır?
Hem FUE hem de Safir saç ekim yönteminde, uygulama öncesinde hastaya ameliyat önlüğü giydirilir. Ardından hasta yüz üstü yatırılarak tüm baş bölgesi alkol ile dezenfekte edilir. Böylece herhangi bir mikrop kapma durumu ortadan kaldırılmış olur. Devamında uygulama bölgesi lokal anestezi aracılığıyla uyuşturulur ve işlem başlar.
FUE yönteminde, öncesinde 1 mm uzunluğunda kısaltılan saçlar donör bölgeden tek tek alınarak istenilen bölgeye implant edilmektedir. Foliküler ünite mikromotor uç ile öncesinde gevşetildiği için saçlar zorlanarak değil, oldukça rahat bir biçimde alınır. Alınan bu saçların ekimi yapılırken yine tek tek yapılır. FUE yöntemi greftlerin zarar görmesini minimuma indiren, yalnızca işlem esnasında küçük sıyrıkların meydana geldiği ve bu oluşan hafif sıyrıkların da 1-2 gün içerisinde hiçbir iz kalmadan tamamen kapandığı bir sisteme sahiptir.
Safir saç ekim yönteminde ise, keskin uçlu safir bıçaklar kullanılır. Bu sayede saç ekiminin yapılacağı bölgede her bir kıl kökü ekimi için açılan kanalların boyutlarının oldukça küçük olması ve yara iyileşme sürecinin ciddi oranda kısalması sağlanır. Safir saç ekiminde, donör bölgeden alınan saç kökleri ekimin yapılacağı alana çok daha hassas bir şekilde yerleştirilirken, uygulanan bu yöntem sayesinde doku deformasyonu daha az ve saç ekim işleminin sonuçları da çok daha doğal bir görünümde olur.
Son teknolojiye sahip bu her iki yöntem, mutlaka bir tıp merkezi veya klinikte uzman doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.
Saç Ekiminde Donör Bölge Neresidir?
Saç ekimi esnasında kullanılabilecek olan saç kökleri genellikle ense bölgesinden iki kulak arası bölgeye kadar olan alanda yer alırlar. Buradaki saçların kökleri diğer bölgelerdeki saç köklerine oranla çok daha güçlü ve yoğun yapıdadırlar. Bu sayede ekim sonrasında çıkan yeni saçların çok daha güçlü ve kalıcı saçlar olmaları sağlanır.
Saç Ekimi Sonrasında Hastayı Nasıl Bir Süreç Bekler?
- Saç ekim işleminin ardından ilk birkaç gün işlemin kalıcı olabilmesi için saç köklerine ve saç ekimi yapılan alana dokunulmaması gerekmektedir.
- Uygulamadan sonraki birkaç gün uygulama yapılan alana denk gelmeyecek şekilde yatmak ekimi yapılan saç köklerinin korunmasını sağlar.
- Saç ekiminin yapıldığı alanlarda işlemin yan etkileri olarak küçük kırmızı noktalar ile hafif kabuklanmaların olması ve sızlama şeklinde bir ağrının varlığı oldukça normaldir. Bu kabuklanmalar yaklaşık 10 gün içerisinde tamamen geçer.
- Saç ekiminin ardından ilk 3 gün boyunca saç köklerine su değmemelidir. Saç ekim işlemi yaptığımız hastaların ilk saç yıkama işlemleri, Quartz Klinik’te uzman ekip tarafından bilinçli olarak yapılmaktadır.
- Saç ekim uygulamasından sonraki 10 gün boyunca yoğun terlemeye neden olabilecek egzersiz ve iş yapımından uzak durulmalıdır.
- Saç ekim işleminden sonraki 2 ay boyunca, saç köklerine zarar vermesi nedeniyle güneş ışığından ve sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır.
- Yine aynı şekilde saç köklerine zarar verecek saç köpüğü, jöle ve benzeri kimyasalların uzunca bir süre kullanılmaması, ekimi yapılan saçların dayanıklılığını arttırmaktadır.
- Saç ekimi işleminin ardından birkaç hafta içerisinde şok dökülme dediğimiz bir olay yaşanır. Bu şok dökülme, saçlarda meydana gelen kırılma tarzında bir dökülmedir. Bunun nedeni, uygulama esnasında kıl köklerinin yeni saç üretimi için uyarılmış olmalarıdır. Ardından dökülen saçlar 6-9 ay içerisinde yeniden çıkar ve uzar. Bu çıkan yeni saçlar kalıcı saçlardır.
- Doktorun önereceği tedavi doğrultusunda, yaklaşık 6-12 ay içerisinde saçlarda hedeflenen nihai görünüme kavuşulmuş olunur.
Saç Ekiminin Riskleri Nelerdir?
Saç ekim işlemi uygun koşullarda ve işin uzmanı tarafından yapıldığında neredeyse hiçbir riski bulunmayan bir uygulamadır. Ancak bu şartlar sağlanmadığında uygulama sonrasında istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Örneğin, 30 yaş altı hastalarda saçların dökülme miktarı hesaplanmadan uygulama yapılırsa, ileride hasta tekrar saç dökülme problemiyle mücadele etmek durumunda kalabilir. Özellikle de bilinçsiz kişiler tarafından bu uygulama yapılırsa ve donör bölgeden fazla miktarda saç alınırsa bu durumda yeniden ekim gerektiğinde donör bölgeden de alınabilecek sağlıklı saç kökü kalmayacağından dolayı hasta kalıcı kellik problemiyle baş başa kalabilir. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçebilmek için, Quartz Klinik olarak, hastalara saç ekimi yaptırmayı planladıkları merkezin Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığından alınmış belgelere sahip olup olmadığını teyit etmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca saç ekim işlemi esnasında kullanılacak olan cihazların üst teknolojiye sahip cihazlar olup olmadıkları, yine uygulamanın yapılacağı kliniğin ve cihazların sterilizasyonuna dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Saç Ekim İşleminin Fiyatı Nedir?
Saç Ekimi Quartz Klinik’te Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Op.Dr. Leyla Arvas tarafından yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin haber ve internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Saç ekim işleminin fiyatları uygulama yapılacak olan bölgeye, kişinin durumuna, doktor ve kliniğe göre farklılıklar göstermektedir. Saçsızlığın bir tercih olduğunu bilip, saç ekim işlemiyle gerek psikolojik gerekse kozmetik olarak yaşanan bu zor sürece bir son vermek isteyen hastalarımız Quartz Klinik 0212 241 46 24 numaralı hattımızı arayarak saç ekim randevusu oluşturabilirsiniz.
Özel Quartz Poliklinik
- Web Site: https://www.quartzclinique.com/
- TEL: +90 212 241 46 24
- Facebook:@quartzclinique
- Instagram :@quartzclinique
- YouTube: Quartz Clinique