Paris Olimpiyatları’nda yakılacak olan ateş, Apollon’un yardımı olmadan da Salı günü Yunanistan’ın güneyindeki antik oyunların sahasında tutuşturuldu.
Antik Yunan rahibesi gibi giyinen bir aktris, antik Yunan güneş tanrısı Apollon’a sembolik bir dua sunduktan sonra gümüş bir meşaleyi tutuşturmak için güneşi kullandığında, bulutlu gökyüzü geleneksel aydınlatmayı engelledi.
Bunun yerine, Pazartesi günü son prova sırasında aynı noktada yakılan yedek alev kullanıldı.
Normalde, uzun, pilili elbiseli bir grup rahibenin en önde geleni, yakıt dolu meşaleyi güneş ışınlarını üzerine odaklayan parabolik bir aynaya batırır ve ateş fışkırır.
Ama bu sefer denemedi bile, doğrudan eski bir Yunan çömleğinin bir kopyasında saklanan yedeğe yöneldi.
İronik bir şekilde, birkaç dakika sonra güneş parladı.
Meşale taşıyıcıları, Olympia’daki antik stadyumdan, 26 Nisan’da Atina’daki Paris Oyunları organizatörlerine teslim edilene kadar, Yunanistan boyunca 5.000 kilometreden fazla bir mesafe boyunca alevi taşıyacak.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, alev aydınlatmasının “antik Olympia’daki geçmişimize yapılan bir hac yolculuğu ile geleceğimize olan inanç eylemini” birleştirdiğini söyledi.
“Savaşların ve çatışmaların arttığı bu zor zamanlarda, insanlar nefretten, saldırganlıktan ve olumsuz haberlerden bıktı” dedi.
“Bizi bir araya getirecek bir şeyin, birleştirici bir şeyin, bize umut veren bir şeyin özlemini çekiyoruz.”
Antik Tarih
Dünyanın dört bir yanından binlerce seyirci, MÖ 776’dan MS 393’e kadar antik oyunların yapıldığı yıkık tapınaklar ve spor sahaları arasında Salı günkü etkinlik için Olympia’yı doldurdu.
İki nehrin birleştiği yerde, yemyeşil bir vadide yer alan geniş alan, pembe çiçekli erguvan ağaçları, küçük mavi süsenlerle ve ara sıra kırmızı anemonlarla dolup taşarak en güzel halini ilkbaharda yaşar.
İlk meşaleyi taşıyan kişi, 2021’de Tokyo’da altın madalya kazanan Yunan kürekçi Stefanos Douskos’tu. Oyunların modern yeniden canlanmasının arkasındaki itici güç olan Fransız Baron Pierre de Coubertin’in kalbinin bulunduğu yakındaki bir anıta koştu.
Bir sonraki koşucu, 2004’te Atina’da üç madalya kazanan Fransız yüzücü Laure Manaudou’ydu. Sırayı Avrupa Birliği’nin üst düzey yetkilisi Yunan Margaritis Schinas’a devretti.
Alev, Atina’daki ilk modern oyunların düzenlendiği yıl olan 1896’da inşa edilen üç direkli Fransız yelkenli gemisi Belem ile Atina’nın Pire limanından yola çıkacak.
Yüzbaşı Aymeric Gibet’e göre, uçuş 8 Mayıs’ta, yaklaşık 2.600 yıl önce Yunan sömürgeciler tarafından kurulan Fransa’nın güney limanı Marsilya’da yapılacak.
Belem Pazartesi günü Olympia yakınlarındaki Katakolo’ya ulaştı. İzleyiciler arasında, geminin ana limanı Nantes’in bulunduğu kuzeybatı Fransa bölgesi Brittany’den gelen, Fransız ve Breton bayraklarını sallayan küçük ve coşkulu bir turist grubu da vardı.
Nantes yakınlarındaki Lorient’ten Jean-Michel Pasquet, “Olympia’nın tarihi yerindeki alev ışıklarını görmenin eşsiz bir fırsat olacağını düşündük” dedi. “Ve Belem’in alevi taşıyacağını da öğrendiğimizde… bunu yapmamız gerektiğini söyledik.”
Ancak Pasquet, Paris Oyunlarını evinden izlemesi gerektiğini söyledi.
Mekanlara gitmek bizim için gerçekten çok pahalı, karşılanamaz olur dedi. “O halde onları televizyonda izleyeceğiz… koltuklarımızdan.”