Gürcistan’da binlerce kişi, tartışmalı yabancı nüfuz şeffaflığı yasasını protesto etmek için yeniden başkent Tiflis sokaklarına döküldü.
Bölücü yasa taslağı, medya ve ticari olmayan kuruluşların, finansmanlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından almaları durumunda, yabancı etkisi altında olduklarını kaydetmelerini gerektiriyor.
Eleştirmenler buna ‘Rus yasası’ adını verdi çünkü Moskova benzer yasaları Kremlin’le anlaşmazlığa düştüğü düşünülen medyayı ve kuruluşları damgalamak için kullanıyor.
Pek çok protestocu, önerilen yasanın demokrasiyi baltalayacağından ve ülkenin Avrupa Birliği’ne katılma şansını rayından çıkaracağından korkuyor.
Protestoculardan Ana Subeliani, “Sanırım şu anda en önemli ve can alıcı mücadeleyi veriyoruz. Ya ülkemizi kurtarır ve Avrupa yolumuzu sürdürürüz, ya da vatanımızı kaybederiz” dedi. “Fakat bu enerji ve inanç, buradaki gençlerin sayısı, sonunda zafere ulaşacağımıza dair bana umut veriyor”.
Ancak iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, şiddetli halk muhalefetine rağmen yasayı sürdürmeye kararlı görünüyor.
Parlamento çoğunluğunun lideri Mamuka Mdinaradze, “Bu yasanın neden Rus ya da kötü olduğu konusunda tek bir argüman bile isimlendiremiyorlar. En azından bu isimden hoşlanmadıklarını söylüyorlar.” dedi.
AB dış politika şefi Josep Borrell bu ayın başlarında internet üzerinden yaptığı açıklamada parlamentonun bu hareketini “son derece endişe verici bir gelişme” olarak nitelendirdi ve “bu yasanın nihai olarak kabul edilmesinin Gürcistan’ın AB yolundaki ilerlemesini olumsuz etkileyeceği” konusunda uyardı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili yasanın parlamentodan geçmesi durumunda veto edeceğini söylese de iktidar partisi 76 oy toplayarak vetoyu geçersiz kılabilir. Daha sonra parlamento başkanı bunu imzalayıp yasalaştırabilir.
Pazartesi günü Tiflis’te yasayı destekleyen ve yasaya karşı yeni protestoların düzenlenmesi planlanıyor.