Uluslararası Adalet Divanı, böyle bir kararın verilmesi için gerekli yasal koşulların karşılanmadığını belirterek, talebi 15’e 1 oyla reddetti.
Mahkemenin yetkilisi Nawaf Salam, “Taraflarca sunulan gerçek bilgilere ve hukuki iddialara dayanarak, mahkeme mevcut haliyle koşulların, geçici tedbirlere işaret etme yetkisini kullanmayı gerektirecek nitelikte olmadığı sonucuna varmıştır” dedi. başkan.
Ancak 16 yargıçtan oluşan heyet davanın tamamen düşürülmesini reddetti, bu da davanın mahkemede görülmeye devam edeceği anlamına geliyor.
Salam, mahkemenin “Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin, özellikle de maruz kaldıkları gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan uzun süreli ve yaygın yoksunluk göz önüne alındığında, feci yaşam koşullarından derin kaygı duymaya devam ettiğini” söyledi.
Kararın okunması 20 dakikadan az sürdü.
Almanya, duruşmalarda, Hamas militanlarının 7 Ekim’de güney İsrail’e yaptığı ölümcül saldırının ardından Gazze’ye yönelik saldırının başlamasından bu yana İsrail’e neredeyse hiç silah ihraç etmediğini savundu.
Filistinlilerin uzun süredir müttefiki olan Nikaragua, Almanya’nın İsrail’e silah ve diğer destekleri göndererek soykırımı mümkün kıldığını iddia ediyor. Uluslararası Adalet Divanı’nın Salı günkü kararı, çözülmesi muhtemelen yıllar alacak olan davayla ilgili yalnızca ön kararlarla ilgili. Almanya iddiaları reddediyor.
Nikaragua ile Almanya arasındaki davada taraf olmayan İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarının soykırım anlamına geldiğini şiddetle reddediyor ve meşru müdafaa amacıyla hareket ettiğinde ısrar ediyor.
Nikaragua’nın davası, Filistin halkıyla tarihi bağları olan bir ülkenin İsrail’in saldırısını durdurmak için yaptığı son yasal teklif.
Geçtiğimiz yılın sonlarında Güney Afrika mahkemede İsrail’i soykırımla suçladı. Davalar, İsrail’in müttefiklerinin İsrail’e silah tedarikini durdurma yönünde giderek artan çağrılarla karşı karşıya kaldığı ve aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı kesimlerin savaşı daha çok eleştirdiği bir dönemde ortaya çıkıyor.
Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardım akışını artırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
Bu ayın başındaki duruşmalarda Nikaragua’nın Hollanda Büyükelçisi Carlos José Argüello Gómez, 16 yargıçtan oluşan heyete “Almanya’nın soykırımı önleme veya uluslararası insancıl hukuka saygıyı sağlama yönündeki kendi yükümlülüğünü yerine getirmede başarısız olduğunu” söyledi.
Nikaragua ayrıca Almanya’nın Gazze’deki BM yardım kuruluşuna doğrudan fon sağlamasını da istiyor.