Londra, İrlanda’ya gelen sığınmacıların geri dönüşünü kabul etmeyi reddederken, Britanyalı ve İrlandalı bakanlar hükümetleri arasındaki gerilimi hafifletmeye çalışıyor. Bu kişilerin çoğu Ruanda’ya sınır dışı edilme korkusuyla İngiltere’den kaçıyor.
İngiliz hükümeti yakın zamanda, İngiltere’ye İngiliz kanalını geçen küçük tekneler gibi yasadışı yollarla gelen sığınmacıların ve diğer kişilerin, davalarının işleme alınması için Ruanda’ya sınır dışı edileceğini öngören oldukça tartışmalı bir yasayı kabul etti.
Bugün İrlandalı yetkililerin göçmenleri Birleşik Krallık’a “geri döndürmeye” yönelik yeni bir politika için acil durum mevzuatını tartışması bekleniyor.
İrlanda Adalet Bakanı Helen McEntee geçen hafta Kuzey İrlanda’dan İrlanda’ya geçen sığınmacıların sayısının artık “%80’in üzerinde” olduğunu ileri sürdü. Kesin rakamlar vermedi.
İrlandalı Taoiseach Simon Harris Pazar günü yaptığı açıklamada, bakanlarından birinin İrlanda’ya giren sığınmacıların yüzde 80’inden fazlasının artık Kuzey İrlanda ile olan kara sınırından geçtiğini söylemesinin ardından İrlanda’nın “başka kimsenin göç sorunlarına bir boşluk sağlamayacağını” söyledi. Birleşik Krallık.
Ancak İngiltere Başbakanı Rishi Sunak öneriyi hemen reddetti.
Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “AB, yasadışı göçmenlerin geldiği Fransa’ya geri dönüşleri kabul etmediği sürece, İrlanda üzerinden AB’den geri dönüşleri kabul etmeyeceğiz” dedi.
Sunak, Birleşik Krallık’tan İrlanda’ya geçen göçmen sayısındaki artışın, yerli muhaliflerin, uluslararası eleştirmenlerin ve insan hakları örgütlerinin insanlık dışı ve potansiyel olarak yasa dışı olarak nitelendirdiği Ruanda politikasının amaçlanan caydırıcı etkisini gösterdiğini iddia ediyor.
İngiltere’nin Kuzey İrlanda sekreteri Chris Heaton-Harris ve İrlanda Başbakan Yardımcısı Micheal Martin, Pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısında göçmen meselesiyle ilgili herhangi bir anlaşmazlığı önemsiz göstermeye çalıştı.
Heaton-Harris, ülkelerin ortak seyahat alanını suiistimalden koruma konusunda ortaklaşa kararlı olduklarını söyledi.
İrlanda hükümetinin sığınmacıların Birleşik Krallık’a geri gönderilmesine ilişkin yasa teklifi, İrlanda Yüksek Mahkemesi’nin geçtiğimiz hafta İrlanda’nın Birleşik Krallık’ı sığınmacılar için “güvenli üçüncü ülke” olarak tanımlamasının AB yasalarına aykırı olduğunu tespit eden kararına yanıt niteliğinde.
İrlanda’nın göç politikası son yıllarda Ukrayna’dan ve başka yerlerden gelen mülteci akınının ülke çapındaki konut krizini aciliyetle artırmasıyla daha da sertleşti.
Aşırı sağ gruplar, yabancıların, özellikle de Müslüman ve Afrika kökenli insanların barınmasına karşı çıkan küçük ama sesli bir hareketi harekete geçirmek için gelenleri sömürdü. Geçtiğimiz yıl Cezayir asıllı bir adam tarafından gerçekleştirilen bıçaklama olayı, Dublin’de ırkçı şiddet gösterilerine alışkın olmayan bir ülkeyi şok eden bir ayaklanmaya neden oldu.