Yeni bir kuralın yakın zamanda parlamento tarafından onaylanmasının ardından Almanya’da sığınmacılara özel bir ödeme kartı uygulamaya konuldu.
Yeni düzenlemeye göre, göçmenlere sosyal yardımlardan yararlanmaları için yerel mağazalarda ve hizmetlerde kullanılabilecek bir kart veriliyor, ancak bu kart onların nakit çekmelerini sınırlıyor ve uluslararası para transferlerini yasaklıyor.
Amaç, göçmenlerin yurtdışındaki ailelerine, arkadaşlarına ya da kaçakçılara para göndermelerinin önüne geçmek.
Eichsfeld, Thuringia’da, Arnavutluk’tan 45 yaşındaki Laca ve ailesi, Almanya’da devlet yardımlarının yarısını plastik kartla nakitsiz ödeme olarak alan ilk kişiler arasındaydı.
Laca, “Karttaki paranın yarısıyla yiyecek alabiliyorum, diğer yarısıyla da (nakit olarak) her mağazadan kendim ve çocuklarım için ihtiyacım olan her şeyi satın alabiliyorum” dedi.
Almanya, diğer birçok Avrupa ülkesine göre nakit ödemeye daha bağımlı olmaya devam ediyor ve bazı işletmeler hala kartla ödeme kabul etmiyor.
20 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Cihad Ammuri, tüm mağazaların ödeme kartını kabul etmediğini söyledi.
Göçmen savunuculuk grupları yeni düzenlemeyi ayrımcı olmakla eleştirdi ve bunun kendilerini daha da dışlayacağını iddia etti.
Pro Asyl’den Wiebke Judith, “İnsanların iç savaş ve zulüm nedeniyle geldikleri açıkça belirtilmelidir; ödeme kartı onları caydıramaz.” dedi.
Judith, “Burada amaç bir ayrımcılık aracı yaratmak ve mültecilere zorbalık yapmaktır” diye ekledi.
Almanya aylardır göçü kısıtlamaya çalışıyor.
Bu son önlem, seçimden sadece birkaç hafta önce geliyor Avrupa seçimleri9 Haziran’da.
Daha sert göçmen yaklaşımı
Almanya’nın aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD), Almanların göçmenlere karşı sertleşen tutumlarından etkin bir şekilde yararlandı.
Göç karşıtı duruşuyla bilinen AfD’nin, 2021 federal seçimlerinde elde ettiği %10,3’lük oy payını önemli ölçüde artırması bekleniyor.
Ukrayna’dan gelen mültecilerin yanı sıra çok sayıda sığınmacının gelmesi ve yerel yetkililerin kalacak yer bulmakta zorlanması nedeniyle Almanya’da göçe yönelik tutumlar sertleşti.
Geçen yıl Almanya’da sığınma başvurusunda bulunanların sayısı 350.000’in üzerine çıktı; bu, bir önceki yıla göre %50’nin biraz üzerinde bir artış anlamına geliyor. En fazla sığınmacı Suriye’den geldi, onu Türkler ve Afganlar izledi.
Ocak ayında milletvekilleri, başarısız sığınmacıların sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan yasayı onayladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz defalarca yetkililerin sınır dışı etme işlemlerini hızlandırması gerektiğini söyledi.
Almanya, diğer birçok Avrupa ülkesi gibi, Moldova ve Gürcistan gibi bazı ülkeleri de “güvenli menşe ülkeler” olarak sınıflandırmaya başladı; bu, oradan gelen sığınmacıların geçmişte olduğundan daha hızlı bir şekilde reddedilebileceği ve sınır dışı edilebileceği anlamına geliyor.