Öğretmenlikten Tarıma Geçiş: Mavi Yemiş Üretimi

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Öğretmenlik

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi‘nde kimya öğretmenliği eğitimi alırken tanışan ve mezun olduktan sonra evlenen Gülay-Süleyman Demirci, uzun yıllar özel okullarda öğretmenlik yaptı. Başarılı çalışmalarıyla “fark yaratan öğretmen” ödülü de alan çift, dünyanın iklim kriziyle mücadele ettiği süreçte tarımda da fark yaratmak için üretim yapmaya karar verdi.

Mesleği Bırakarak Mavi Yemiş Üretimine Yöneldiler

Öğretmenliği bırakarak Serik’te 40 dönüm arazi kiralayan çift, meslektaşlarının da desteğiyle mavi yemiş üretim tesisi kurdu. Topraksız tarım ve akıllı otomasyon sistemlerinin kullanıldığı bahçede, 15 bin saksıya torf, perlit ve kokopitin karışımı yapılarak mavi yemiş fidanları dikildi.

İhracata Başladılar ve İyi Tarım Uygulamaları

İki yılın ardından ilk ürünlerini hasat eden Demirci çifti, iç pazarın yanı sına ihracata da başladı. İyi tarım sertifikası olan ve bombus arılarının da kullanıldığı tesiste, olası sinek ve böceklerle mücadele de ilaç yerine biyoteknik yöntemle yapılıyor.

Sürdürülebilir Tarım ve Akıllı Sulama Sistemleri

Hüseyin Demirci, kimya alanındaki tecrübelerini tarıma aktarmak ve katma değerli ürün yetiştirmek için topraksız tarımı tercih ettiklerini belirtti. İspanya’dan getirttikleri fideleri saksılara dikerek üretime başladıklarını anlatan Demirci, sulama için güneşe duyarlı otomasyon sistemleri kurduklarını ve tesislerinde suyun verimli kullanımını sağladıklarını ifade etti.

Amaçları ve Gelecek Hedefleri

Mavi yemişin bakımının ve hasadının özen istediğine dikkat çeken Demirci, mavi yemişin sağlık açısından faydaları olduğunu belirtti. Demirci çifti, ürettikleri ürünlerle istihdama katkı sağladıkları için mutlu olduklarını ve mavi yemişi dünyanın dört bir yanına ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.