Çiftçilerin Borç Sorunu ve Tarımın Şirketleştirilme Süreci

Çiftçilerin Borç Sorunu Derinleşiyor

Çiftçilerin Borç Sorunu Derinleşiyor

Ekonomik krizin etkisiyle borçlarını ödeyemeyen çiftçi sayısı her geçen gün artıyor. 2023 yılında 2,2 milyon çiftçinin bankalara olan borcu 391 milyar lirayı aştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, ipotekli çiftçi sayısı, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısını geçmiş durumda. Çiftçilerin tarlaları, bağ ve bahçeleri ipotek altında bulunuyor.

ÇKS ve İpotekli Çiftçi Sayıları Karşılaştırması

ÇKS kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 172 bin 974 iken, tapusu üzerine ipotek konulan çiftçi sayısı 2 milyon 230 bin 758 olarak belirlendi. İpotekli tarım alanı da 42 milyon 360 bin 880 dekara ulaşmış durumda.

Çiftçilerin Borçlanma Nedenleri

Çiftçilerin Borçlanma Nedenleri

Çiftçiler, yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları nedeniyle üretim yapmak zorunda kalıyorlar. Ürünlerini düşük maliyetle satmak zorunda kalan çiftçiler, borçlanarak üretimlerini sürdürmeye çalışıyorlar.

Tarımın Şirketleştirilme Süreci

Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem’e göre, Türkiye’nin tarım politikaları çiftçilerin topraklarını şirketlere geçirmeyi hedefliyor. Küçük çiftçilerin topraklarını terk etmeleri sağlanarak tarımın şirketleşmesi amaçlanmaktadır.

Çözüm Önerileri ve Siyasi Tercihler

  • Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, çiftçilere destek olunmadığı takdirde tarımın zor durumda kalmaya devam edeceğini vurguladı.
  • CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidarın tarım politikalarını gözden geçirmesi ve çiftçilere destek vermesi gerektiğini belirtti.
  • CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini ifade etti. Üretimin devam etmesi için çiftçilere destek olunması gerektiğini vurguladı.