Venedik Komisyonu Gürcistan’a ‘dış etki’ yasasını kaldırmasını tavsiye etti

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’na göre Gürcistan, bölücü “dış nüfuz” yasasını yürürlükten kaldırmalı.

Gürcistan parlamentosunun geçen haftaki son okumasında onayladığı yasa, medya ve STK’ların, finansmanlarının %20’sinden fazlasını yurt dışından almaları halinde “yabancı ajan” olarak kaydolmalarını zorunlu kılacak.

Yasanın basın özgürlüğünü ve muhalefet seslerini kısıtlayabileceği korkusuyla kitlesel protestolara yol açtı. Kremlin’in muhalefet seslerini bastırmak için benzer yasayı kullanması, Gürcistan’daki eleştirmenlerin yasayı “Rus yasası” olarak adlandırmasına yol açtı.

Venedik Komisyonu Salı günü yaptığı açıklamada, hükümetin yasayı kabul etmesinin “Gürcü halkının büyük bir kısmının endişelerini açıkça göz ardı ederek gerçek bir tartışma ve anlamlı istişare için yer bırakmadığını” söyledi.

Açıklamada, “Bu tarz bir süreç, Avrupa’nın demokratik yasa yapma gerekliliklerini karşılamıyor” ifadelerine yer verildi.

Gürcistan hükümeti, tasarının ülke siyaseti üzerindeki zararlı dış etkiyi engellemek ve belirsiz yabancı aktörlerin ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmasını önlemek için gerekli olduğunu söylüyor.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te protestocuların polisin ağır şiddetiyle karşılandığı bildirildi.

AB sürekli olarak kınandıYasa, Gürcülerin Aralık ayında AB adayı olan bloğa katılma hedeflerini tehlikeye atabileceğini söylüyor.

Ancak sendika, katılım sürecine yönelik herhangi bir açık misilleme veya bunun sonuçlarını açıklama konusunda yetersiz kaldı.

Geçen yıl yayınlanan bir anket, Gürcistan nüfusunun yüzde 89’unun AB üyeliğini, yüzde 80’inin ise NATO üyeliğini desteklediğini ortaya koydu.

Aynı ankette katılımcıların yüzde 87’si Rusya’yı en büyük siyasi ve ekonomik tehdit olarak nitelendirdi.

Avrupa Konseyi (CoE) ve Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu olarak da bilinen Venedik Komisyonu’nun, Gürcistan’ın yasaya ilişkin kararını tersine çevirmek için hiçbir hukuki başvuru yolu bulunmuyor.

Ancak yasanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürülmesi halinde Gürcistan, AK üyesi bir ülke olarak teknik açıdan kendi kararına bağlı kalacak.