Debt Justice Raporu: Borç Krizi ve İklim Adaleti
Debt Justice yardım kuruluşu, küresel ısınmadan etkilenme riski en yüksek olan ülkelerin, Covid-19 öncesinde %8’in altında olan ve 2010’daki en düşük seviyelerinde %4 olan hükümet gelirlerinin %15,5’ini dış alacaklılara ödediğini belirtti. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu verilerini kullanarak yapılan araştırmaya göre, yoksul ülkelerin iklim kriziyle mücadele edebilmeleri için kapsamlı bir borç ertelemesine acil ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Borç Krizinin Nedenleri ve Etkileri
Debt Justice’in icra direktörü Heidi Chow, borçların sürdürülebilir bir seviyeye indirilmesi için hızlı ve etkili bir borç hafifletme programına ihtiyaç olduğunu belirtti. Rapor kapsamındaki 50 ülkenin dış faiz ödemelerinin %38’i özel borç verenlere, %35’i çok taraflı kuruluşlara, %14’ü Çin’e ve %13’ü diğer hükümetlere yapıldığı ifade edildi.
Zambiya Örneği ve İklim Adaleti
Debt Justice, Zambiya’nın kuraklık gibi doğal felaketlerden etkilenen bir ülke olarak öne çıktığını belirtti. Zambiya hükümetinin özel kreditörlerle yaptığı borç yapılandırma anlaşmasında, ekonominin iyi gittiğinde borç ödemelerinde büyük artışlara izin verilmesine rağmen, felaket durumlarında ödemelerde esneklik sağlanmamasının eleştirildiği vurgulandı.
Çözüm Önerileri ve İleri Adımlar
Debt Justice’in politika başkanı Tim Jones, zengin ülkelerin hibeye dayalı, yeterli iklim finansmanı sağlayarak iklim borçlarını acilen ödemeleri gerektiğini belirtti. Borç krizinin çözümü için borç iptali ve iklim adaleti odaklı politikaların hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.