Kral Felipe VI, saltanatının 10. yıl kutlamalarını kutlamak amacıyla Çarşamba günü Kraliçe Letizia, Prenses Leonor ve İnfanta Sofía ile birlikte Madrid Kraliyet Sarayı’nın balkonunda göründü.
On yıl önce Felipe VI, babası Juan Carlos I’in çok sayıda kamu ve özel skandal nedeniyle çalkantılı bir şekilde tahttan çekilmesinin ardından tahta çıktı.
O zamandan beri hükümdar, çabalarını monarşiyi yenilemeye ve onun şeffaflığını ve bütünlüğünü yeniden tesis etmeye odakladı.
Kalabalıktan bir kadın, bu Çarşamba günü Madrid Kraliyet Sarayı’nda toplanan birçok İspanyol’un duygularını yansıtarak, “O iyi bir insan ve olan oldu. Ve ailenin yalnız bırakılmasını istiyorum.” dedi.
Kurumsal yenileme
Bu on yıl boyunca İspanyol kralı, monarşiyi geçmiş skandallardan uzaklaştırmak için acı verici kişisel kararlar almak zorunda kaldı.
Bu, kocası Iñaki Urdangarín’in dahil olduğu yolsuzluk davaları nedeniyle kız kardeşi İnfanta Cristina’dan ayrılmak ve 2020’de Abu Dabi’ye taşınan ve İspanya dışında ikamet etmeye devam eden babasıyla ilişkisini yönetmek anlamına geliyordu.
On yıllık saltanat kutlamalarına katılan bir başka kişi, “Monarşik kurumu tamamen dışında tutarak kendisini tüm skandallardan uzak tutmaya çalıştı. Bence bunu çok doğru yaptı” dedi.
Monarşinin geleceği artık reşit olma yaşına ulaşmış ve ülkenin anayasasını korumaya yemin etmiş olan Prenses Leonor’a bağlı.
Felipe VI’nın saltanatının önümüzdeki yılları, monarşiye olan güvenin yeniden tesis edilmesi ve tahtın varisine devredilmesinden önce İspanyol toplumuyla yeniden bağlantı kurulması açısından çok önemli olacak.
On yıllık zorluklar
Felipe VI’nın en büyük zorluklarından biri, kralın İspanya’nın birliğini vurgulamak için ulusa seslendiği 2017’deki Katalan bağımsızlık referandumuydu.
Törene katılanlardan biri, “Referandum sonrası müdahalenin tüm İspanyollar için çok faydalı olduğuna ve İspanya’nın bir kısmının bağımsızlığını veya ayrılmasını engelleyen bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum.” dedi.
Bu on yıl boyunca Felipe VI çalkantılı bir siyasi ortamda gezinmek zorunda kaldı. Dokuz yıldan kısa bir süre içinde yapılan beş genel seçim, onun ülkede istikrarı ve birliği sürdürme yeteneğini test etti.
Ancak hükümdar, Katalonya’nın bağımsızlık yanlısı siyasi partilerinden, onu İspanya ile Katalonya arasında bir çatışma olarak gördükleri şeye karşı duyarsız olmakla suçlayan eleştirilere maruz kaldı ve İspanyol solunun bir kısmı da birkaç gün önce Madrid’de lehte gösteri yaptı. bir cumhuriyetin.
Ayrıca aşırı sağ kesimler, hükümdarı devlet başkanı rolünü yerine getirdiği için zayıf olmakla ve ayrılıkçıların Katalan liderlerine yönelik tartışmalı af yasası gibi parlamento ve bakanlar kurulu kararlarını imzalamayı reddetmemekle suçladı. süreç”.
Ancak El Español gazetesi tarafından yayınlanan bir ankete göre, bugün İspanyolların %48,3’ü anayasal monarşiyi tercih ederken, cumhuriyeti savunanların oranı %37,4’tür ve vatandaşların %70’i bu kurumu İspanya için bir “istikrar garantisi” olarak görmektedir. muhafazakar gazete La Razón tarafından yürütülen başka bir ankete göre.
Anma günü
Onuncu yıldönümünü anmak amacıyla Kraliyet Ailesi, Kraliyet Sarayı’nda Kraliyet Muhafızlarının görkemli olağanüstü değişimine başkanlık etti.
Daha sonra kral, çok sayıda vatandaşın kişisel bağlılıkları ve toplumsal katkılarından dolayı ödüllendirildiği Sivil Liyakat Nişanı ödül törenine katıldı.
Etkinlik sırasında Felipe VI, “Sorumluluklarımı yerine getirirken anayasaya ve onun değerlerine bağlı kaldım ve her zaman bağlı kalacağım. Bunlar, görevlerimin yerine getirilmesinde bir rehberdir” dedi.
“Bu, görev taleplerini aşan anayasal bir kralın bağlılığıydı ve hala da öyle: bu aynı zamanda kişisel ve ahlaki düzeyde de, borçlu olduğum İspanyol halkına duyduğum saygı ve sadakatin derin bir ifadesi olarak da geçerli.” “
Törene hükümet başkanları, Milletvekilleri Kongresi ve Senato da dahil olmak üzere devletin ana yetkileri katıldı.