
Genellikle kalabalık trenlerde ve kamusal alanlarda yaşanan izinsiz dokunma veya elle taciz etme, Japonya’da yaygın bir sorundur. Ülkenin geniş demir yolu ağları, özellikle yoğun iş saatlerinde milyonlarca yolcuyu tıklım tıklım dolu vagonlarda taşımaktadır.
Ankete Göre Taciz Durumu
Kabine Ofisi’nin 16 ila 29 yaş arası 36.000’den fazla kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %10.5’i kamusal alanda tacize uğradığını veya diğer uygunsuz davranışlara maruz kaldığını belirtmiştir. Bu durumun %90’ı kadınlar arasında görülmektedir.
Taciz Olaylarının Zamanı ve Yeri
- Ankete katılanlar arasında yaklaşık üçte ikisi tacizin genellikle trende yaşandığını belirtirken, benzer bir oranda kişi de tacizin sabah veya akşam işe gidiş saatlerinde meydana geldiğini ifade etmiştir.
- Birçok katılımcı birden fazla kez tacize uğradığını belirtirken, lisede bir kişi “neredeyse her gün” tacize maruz kaldığını belirtmiştir.
Tacizle Mücadele Çabaları
Japonya’da taciz sorununu çözmek için kadınlara özel vagonlar gibi önlemler alınmıştır. Ayrıca tren istasyonlarına ve trendeki güvenlik kameralarına daha fazla kamera yerleştirilmiş, hem üniformalı hem de sivil polisler devriyelerini artırmıştır. Ayrıca suçla mücadele için saldırganları işaretleyen görünmez mürekkep ve taciz olaylarını haritalayan mobil uygulamalar da kullanılmaktadır.
Farkındalık ve İhbar Çağrısı
Halkın taciz olaylarını ihbar etmesi için istasyonlarda asılı bulunan posterlerle farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Ancak ankete katılanların %80’i tacize uğramalarına rağmen olayı yetkililere bildirmediğini belirtmiştir. Japonya polis istatistiklerine göre, 2023 yılında yaklaşık 2.000 kişi taciz şüphesiyle tutuklanmıştır, ancak birçok suç bildirilmemektedir.