Üreticiler Zor Günler Geçiriyor
Üreticiler, bu yıl 3 ila 5 liradan satılan kabakları, ihracat fırsatlarının kapanması nedeniyle toplayıp hayvanlarını yem parası vermeden kabaklarla beslemek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. İhracat yapabilmeleri için alternatif pazarların bulunmasını talep ediyorlar.
Silifke ilçesine bağlı Kocaoluk Mahallesi’nde, kabak, fasulye, karnabahar, lahana ve domates gibi çeşitli ürünlerin hasat sezonu başladı. Sezonun ilk ürünü olarak kabak hasadına başlayan üreticiler, İsrail’in Filistin’deki çatışmaları nedeniyle ihracatın durması sonucu zor günler geçiriyor. Kabaklar, sezona 3 ila 5 lira gibi düşük fiyatlarla başlarken, alıcı bulmakta zorluk çekiyorlar.
Üreticiler, ürünlerini değerlendirmek için alternatif yollar bulmalarını istiyorlar.
Tarlada Kalan Kabaklar Hayvanlara Yem Oluyor
Üretici Mehmet İmir, “Ben 20 müstahsile bakıyorum. Sezona kabakla başlıyoruz. Ancak şu anda kabak Mersin pazarında satılmıyor. Buradan ya Mersin’e yüklüyoruz ya da ürünlerimizi burada hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye beş lira yazdığımız dönemde, tüccar arkadaşlarımızın zarar etmesiyle herkes ürünleri yere kesmeye başladı. Çoğu ürünü hayvanlara döküyoruz. İhracatın olmaması en büyük sıkıntımız. Ürünlerimizin büyük bir kısmı buradan genelde İsrail’e ihraç ediliyordu. Ancak İsrail’deki savaş nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyoruz. İhracat açılmazsa, bu ürünler iç piyasada da değer bulamaz. Sadece bu köyde üç bin dönüm sebze ekili. Bugün kabakta bu sorun yaşanıyorsa, yarın karnabahar ve domateste de aynı sorunlar yaşanabilir. Benim 110 dönüm arazim var ve ortalama bin ton ürün bekliyorum” dedi.
Fethi Yüksel ise “Kabaklarımız para etmediği için hayvanlarımıza veriyoruz. Ürünleri yerlere kesiyoruz, en azından hayvanlarımızın yem ihtiyacını karşılamış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Şahin, “Kabak mahsullerimiz satılamıyor. Ürünleri kesip tarlada bırakıyoruz. Daha fazlasını hayvanlara yem olarak veriyoruz. İhracatın olmadığı bu süreçte, mahsullerimiz hiç para etmiyor” ifadelerini kullandı.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer de, ihracatın açılması durumunda üreticilerin rahat bir nefes alacağını belirtti.