Covid-19 Vakalarında Artış ve Uzman Görüşleri
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 vakalarında yaşanan artışa yönelik uyarılarının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) de benzer bir durumun gözlemlendiğini duyurdu. Cumhuriyet gazetesine konuşan Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü öğretim üyesi Esin Davutoğlu Şenol, “Yaz gribi” adı altında dolaşan her vakayı Covid-19 olarak değerlendirmek gerektiğini ifade etti. Şenol, “Son üç jenerasyonun aşıları yapılmadığı için Türkiye’de Covid-19’un ortaya çıkma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle mutlaka aşılanmalıyız” dedi.
Dünya Tabipleri Birliği’nin bir sonraki dönem başkanı Dr. Ashok Philip, gazetemize verdiği demeçte, “Önümüzdeki yüzyıl, pandemilerin yüzyılı olacak” ifadesini kullandı. DSÖ’nün son Covid-19 Aylık Durum Raporu’nda, haftalık SARS-CoV-2 PCR test pozitiflik oranının bir önceki aya göre artarak %5.6’dan %7.1’e yükseldiği bildirilmişti. TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) ise Türkiye’de Covid-19 olgu sayısına dair güncel verilere ulaşılamadığını vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın son verileri Mart 2023’te güncellenmişti.
Covid-19 Verilerinin Önemi
TTB-UDEK, Covid-19 verilerinin diğer solunum yolu virüsleri ile birlikte paylaşılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Açıklamada, “Covid-19 artıyor mu?” sorusuna “Evet” yanıtı verilirken, veriye dayalı değerlendirme yapmanın olanaksız olduğu ifade edildi. Türkiye’de güncel Covid-19 aşısının bulunmadığına dikkat çekildi. ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, Covid-19’un ciddi sonuçlarına karşı korunmak için daha önce aşı yaptırılmamış olsa dahi güncellenmiş Covid-19 aşısının yapılmasını önerdi.
Yeni Varyantlar ve Pandemi Olasılıkları
Şenol, son üç jenerasyonun aşılarının yapılmamış olmasının Türkiye’de Covid-19’un yeniden ortaya çıkma ihtimalini artırdığını vurguladı. “Yaz gribi” olarak adlandırılan vakaların aslında Covid-19 olabileceğine dikkat çeken Şenol, “Yaz aylarında başka bir solunum yolu virüsünün bu denli yayılabileceğini düşünmek zor” dedi.
Ayrıca, kuş gribi ve Covid-19’un yaban hayata tekrar dönmüş olabileceğine dair veriler mevcut. Şenol, “2002 yılında Sars-CoV-1 adıyla Asya’da lokal bir salgın yaşandı. Bu virüs, on yıl boyunca yaban hayatta biriktirdiği mutasyonlarla karşımıza pandemi etkeni olarak çıktı. Şu anda yaban hayata geçmiş olması ve kontrol altına alınamaması yeni olasılıkları gündeme getiriyor” diyerek endişelerini dile getirdi.
- “Dünya, bu yüzyılda savaşlar, kırılgan bölgeler, artan yoksulluk ve göç nedeniyle mutlaka bir pandemi daha görecek. Ancak bu muhtemelen önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşecek.”
Covid-19’un Belirtileri ve Riskleri
Ateş, solunum yolu enfeksiyonu bulguları, burun tıkanıklığı, öksürük ve ishalin eşlik ettiği durumların bu yaz Covid-19 olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şenol, “Sağlık kuruluşlarında 4’lü test yapıyoruz ancak hastaların bize geldiği dönemde bazen yalancı negatiflik gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz” dedi. Covid-19’un grip benzeri belirtiler gösterdiğini vurgulayan Şenol, yeni varyantın akciğere inmek yerine üst solunum yollarında tutulduğunu ve bazen ishale neden olabildiğini ifade etti.
Yeni varyantın, doğrudan ya da dolaylı olarak ölüme yol açabileceğinin altını çizen Şenol, viral enfeksiyonların bakterilere davetiye çıkardığını ve bu durumun, kırılgan gruplarda zatürre, dolaylı kalp krizi ve inme gibi risklere yol açabileceğini değerlendirdi. “Mutlaka aşılanmalıyız. Ancak yeni varyant oldukça farklı olduğu için yeni bir aşı hazırlanıyor. Türkiye bu aşıları almaya niyetli görünmüyor” dedi.
Önleyici Tedbirler
Maske kullanımına da değinen Şenol, “Kırılgan olanlar, hamileler ve kalabalık alanlarda uzun süre kalacak olanların maske takmasında fayda var. Ayrıca, el yıkamanın önemini unutmamalıyız. Sarılmak ve öpüşmek gibi yakın temas faaliyetlerinden de mümkün olduğunca uzak durmalıyız” ifadelerini kullandı.
ANKARA