Bafra’da Silajlık Mısır Üretiminde Yüzde 90 Artış

Bafra’da Silajlık Mısır Üretiminde Önemli Artış

Samsun’un Bafra ilçesinde 2024 yılı itibarıyla gerçekleştirilen “Çayır Mera ve Amenajman Projesi” ile Büyükşehir Belediyesinin desteklediği “Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda Projesi” sayesinde silajlık mısır üretiminde yüzde 90 oranında bir artış sağlandı. Bu projeler çerçevesinde üretilen silajlık mısırın hasadı, Sarıkaya Mahallesi’nde düzenlenen bir etkinlikle gerçekleştirildi.

Bafra’da toplamda 668 bin 570 dekar tarım arazisi bulunuyor. Bu alanın yaklaşık yüzde 49-50’si sulanabilir durumda. 2023 yılında, Bafra’daki yem bitkisi alanının yaklaşık 200 bin dekarını silajlık mısır oluştururken, 2024 yılı için bu rakamın 80 bin dekara ulaşması bekleniyor. Hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından yem, en büyük girdi maliyetleri arasında yer alırken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu konunun önemine dikkat çekti.

“4 BÜYÜK OVAMIZLA BU BÖLGEYİ DOYURMAK BİZİM GÖREVİMİZ”

Yem bitkilerinin hayvancılığın devamlılığı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan İbrahim Sağlam, “Sadece silajlık mısırda değil, sebzede, mısırda, fındıkta ve çeltikte de bu topraklar bereketlidir. Sadece Samsun’un değil, bölgemizin ve Türkiye’nin birçok ilinde sebze üretimi yapıyoruz. Yem bitkisi olarak, hayvancılık yapılan yerlerde kaba yem ihtiyacımız mutlaka olmalıdır. Olmadığı takdirde fabrikalara bağımlı hale geliriz. Türkiye’de adi fiğ üretiminde birinci sıradayız ve fiğ tohumu üretiminde de önemli bir konumdayız. Yem bezelyesinde ise ikinci sıradayız. Silajlık mısırda sıralamamız 8 ile 11 arasında değişiyor, ancak bu kötü bir konum değil. Hayvancılığımız için yeterli durumdayız, ama çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizim görevimiz, Karadeniz Bölgesi’nde düz ovası en fazla olan il olarak bu bölgeyi beslemektir. Diğer illere baktığımızda Rize ve Trabzon’da sadece birkaç ürün var; Rize’de çay, Trabzon’da fındık. Ancak biz sebze, hububat ve tahıl gibi birçok tarım ürünü üretiyoruz. 4 büyük ovamızla bu bölgeyi doyurmak bizim sorumluluğumuzdur. Samsun olarak çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Silajlık Mısır Hasat Etkinliği’ne Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Yolcu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve çok sayıda üretici katıldı.