Kuru İncir Sezonu Aydın’da Başladı

Kuru İncir Sezonu Başladı

Aydın, hem Türkiye hem de dünya genelinde kuru incir üretiminde öncü bir konumda. Kuru incir sezonunun açılışı dolayısıyla Aydın Ticaret Borsası’nda özel bir ‘Kuru İncir Alım’ töreni düzenlendi. Törene Aydın Valisi Yakup Canbolat da katıldı. Germencik, Buharkent ve Köşk ilçelerinden toplamda 8 üreticiden sembolik olarak 86 kilogram kuru incir alındı. İlk kuru incir, Aydın Ticaret Borsası’na teslim edilirken kilosu 700 TL’den fiyatlandırıldı.

70 Bin 174 Ton Rekolte Beklentisi

İklim krizinin etkileri dolayısıyla Aydın’ın bazı bölgelerinde kuru incir üretiminde zorluklar yaşanmasına rağmen, bu yıl için rekolte tahmininin 70 bin 174 ton olduğunu belirten Aydın Valisi Yakup Canbolat, şunları ifade etti:

“Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, gökyüzünün altındaki en güzel yer olarak tarif edilen Aydın ilimiz, coğrafi konumu ve tarım, turizm ile sanayi alanlarındaki potansiyeli sayesinde hızla gelişen Ege Bölgesi’nin ve ülkemizin önemli illerinden biridir. İncir üretimi, ilimizin büyük potansiyellerinden birisidir. İncir, tüm dünyada kutsal bir meyve olarak anılmakta ve insanlar tarafından büyük bir ilgi görmektedir. İncirin anavatanı Türkiye’dir ve Aydın, toprak yapısı ve iklimiyle dünyanın en kaliteli incirlerini yetiştiren bir bölgedir. İncir, ilimizin AB tescilli coğrafi işaret alan ilk ürünüdür. Yaklaşık 16 bin çiftçimiz incir üretimiyle uğraşmaktadır. İlimizde incirin katma değerini artırmak amacıyla 161 adet incir deposu ve 159 adet incir işletmesi bulunmaktadır. 2023 FAO verilerine göre, ülkemiz 356 ton yaş incir üretimiyle dünya genelinde birinci sıradadır. Ülkemizde 12 milyonun üzerinde incir ağacı ve 57 bin hektar üretim alanı bulunmaktadır. Aydın, 38 bin hektar incir üretim alanıyla bu toplamın yüzde 60’ını elinde bulundurmaktadır. 2023 yılı TÜİK verilerine göre, ilimizde ülke üretiminin yüzde 57’sine karşılık gelen 205 bin ton yaş incir üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz, incir üretiminde ülke genelinde birinci sıradadır. Valilik olarak, ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından bu kadar önemli bir üründe, üretimden pazarlamaya kadar her aşamada üreticilerimizin ve ticaret erbabımızın yanında olacağımızı belirtmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle kuru incir sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyor, tüm üreticilerimize bol kazançlar diliyoruz. Yeni sezonun ilk kuru incirini sembolik fiyatla 700 liradan alarak bu sezonu açıyoruz. Çiftçilerimize, üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.”

“Kalite Bu Yıl Çok Güzel”

Sezonun hayırlı geçmesini dileyen Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, bu yılki kalite hakkında da bilgi verdi. Çondur, “Dünyanın en büyük incir üreticisi olan topraklarda yaşıyoruz. Türkiye’nin toplam incir üretiminin yüzde 60’ı Aydın’da gerçekleşiyor. Kuru incir, ilimiz ekonomisi ve ülke tarımı açısından son derece önemli bir meyvedir. Bu yıl, iklim şartları ve sıcaklıkların erken başlaması nedeniyle sezonumuz beklenenden daha erken gerçekleşti. Kalite açısından güzel bir yıl geçiriyoruz. Özellikle hakim olan poyraz rüzgârı sayesinde mahsullerimiz hem renk hem de nefaset açısından oldukça güzel. Bu yıl kaliteli bir üretim dönemi yaşıyoruz. Ancak rekolte konusunda aynı şeyi söyleyemem. Bakanlık henüz rekolte tahmini çalışmalarını açıklamadı, bu nedenle biz de detayları paylaşamıyoruz. Ancak tahminlerimiz, rekoltemizin geçen yılın bir miktar altında olacağı yönünde. İhracat rakamlarına baktığımızda ise şu ana kadar 60 bin 655 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiş durumda. Bunun da yüzde 75’ini Aydın karşılıyor. Valimiz, ilk alımı gerçekleştirdi. 700 liralık sembolik fiyatla incir alışını yaptık. Şu anki yemeklik incir fiyatları da benzer seviyelerde ve biraz daha aşağıda. Bizim temennimiz, 2024 yılının üreticimiz, tüccarımız, işletmelerimiz ve ihracatçımız için sorunsuz geçmesidir. Tüm üreticilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum.”

Tüm bu konuşmaların ardından Aydın Ticaret Borsası’nda geleneksel hale gelen sezonun ilk kuru incir alımı gerçekleştirildi.