Maymun Çiçeği Virüsü ve DSÖ’nün Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu

Maymun Çiçeği Virüsü ve DSÖ’nün Acil Durum İlanı

Maymun Çiçeği Virüsü ve DSÖ'nün Acil Durum İlanı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü, Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) harekete geçirdi. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün hızla yayılması üzerine, DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak kabul edilmekte ve bir hastalığın kontrol altına alınması amacıyla araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemleri ve işbirliğini hızlandırmayı hedeflemektedir.

NE OLMUŞTU?

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), geçtiğimiz günlerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde “halk sağlığı acil durumu” ilan etmişti. Africa CDC, bu yıl kıtada şimdiye kadar maymun çiçeği kaynaklı 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini belirtirken, bu durumun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160’lık bir artış olduğunu vurguladı. Afrika’da toplamda 13 ülkede bu virüsle ilgili vaka bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği, ilk olarak 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda tespit edilen bir virüs türüdür ve o günden bu yana Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülmektedir. Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayılarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en yüksek alarm seviyesi olan küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştur. DSÖ, yaklaşık 10 ay süren sağlık krizinin ardından, durumu kontrol altına aldıklarını bildirerek acil durumu sona erdirmiştir.