Husilerin Saldırısı ve Kızıldeniz’deki Durum
Husilere ait medya kaynaklarında yayımlanan görüntüler, “İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği” iddiasıyla bir Yunan gemisinin hedef alındığını ve saldırı sonrası geminin alevler içinde kaldığını gözler önüne seriyor. Husiler, dün MV Sounion isimli gemiyi bu gerekçeyle hedef aldıklarını duyurmuştu. İngiltere’nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif, Kızıldeniz’de Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion’un mürettebatının kurtarıldığını ve ağır hasar gören geminin şu an Kızıldeniz’de mahsur kaldığını bildirdi.
Kızıldeniz’de Son Gelişmeler
Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı bir tepki olarak 31 Ekim 2023 tarihinden itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma eylemlerine başlamış, bazı gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemiştir. Bu durum neticesinde birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştır.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin ciddi şekilde tehlikeye girdiği gerekçesiyle, 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adı altında çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı. Bu süreç içinde, ABD güçleri Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronlarını birçok kez düşürdüğünü bildirmiştir.
Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlatmış, İtalya ise 5 Mart’ta parlamentonun onayıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlenmiştir.
Küresel ticaretin yaklaşık %12’sinin, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirildiği göz önüne alındığında, bu bölgedeki gelişmelerin uluslararası ticaret üzerindeki etkisi oldukça büyük olmaktadır.