Mehmet Güleryüz’ün Hayatı ve Sanatı
Bir süredir Paris’te kanser tedavisi gören Türk resminin duayenlerinden Mehmet Güleryüz, 86 yaşında hayatını kaybetti. Türk sanat dünyasının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Güleryüz, sanat kariyeri boyunca birçok esere imza atmış ve Türk resim sanatına büyük katkılarda bulunmuştur.
Mehmet Güleryüz Kimdir?
Mehmet Güleryüz, 1938 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı olan Güleryüz, Gürcü asıllı bir aileden gelmektedir. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, liseyi Saint Benoit Fransız Lisesi‘nde okumuştur.
1958 yılında, günümüzdeki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne girdi. Uygulamalı yetenek sınavını kazanarak kaydını yaptırdı ve dört yıl süren sanat eğitimi boyunca bölümün birincisi olarak 1966 yılında mezun oldu. Bu dönemde resim eğitiminin yanı sıra tiyatro çalışmalarına da zaman ayırarak profesyonel oyunculuğa 1963 yılında Asaf Çiğiltepe‘nin yönetimindeki “Arena Tiyatrosu”nda başladı. Aynı yıl, kişisel sergisini açarak sanat hayatına ilk adımını attı.
Sanat Kariyeri ve Önemli Eserleri
Devlet bursu ile resim ve lithografi ihtisası yapmak üzere Paris’e giden Güleryüz, burada sanatını geliştirmeye devam etti ve ilk heykellerini yapmaya başladı. Taş baskı ve yüksek resim dallarında kendisini geliştiren sanatçı, 1975 yılında Türkiye’ye döndü. Beş yıl boyunca mezun olduğu akademinin resim bölümünde öğretim görevliliği yaptı.
1980 yılında New York’a gitmek üzere görevinden istifa eden Güleryüz, burada geçirdiği dönemde uluslararası sanat camiasında tanınmaya başladı. 1984 yılına kadar New York’ta kalan sanatçı, 1985 yılında İstanbul’a geri döndü ve 2000 yılına kadar kendi adını taşıyan atölyesinde sanat eğitimi dersleri vermeye devam etti. 1986 yılında, Kalın adlı sanat dergisinin yayınını üstlendi.
1988 yılında, yirmi beş yıllık birikimini Galeri Nev Sanat Galerisi‘nin girişimi ile metni Nan Freman‘a ait kitabı ile birlikte İstanbul’da ilk “Retrospektif” sergisini açtı. 1989 yılında, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin kurucu başkanlığını üstlendi ve bu görevi 1992 yılına kadar sürdürdü.
Ödülleri ve Anıları
- 1991 yılında Ankara Sheraton Oteli için “Karşı Rüzgâr” serisini gerçekleştirdi.
- 1992’de Polat Rönesans Oteli Lobisi için yedi modülden oluşan bir seriyi tamamladı.
- Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde, kendisinin de aralarında bulunduğu 89 kişiye verilen “Devlet Sanatçısı” unvanının iptali için 1998 yılında danıştaya başvurdu.
- 2000 yılında kazanılan dava sonucunda unvanlar geri alındı.
Mehmet Güleryüz, Türk sanatına kattığı değerler ve eserleri ile her zaman hatırlanacak bir sanatçı olarak, sanat dünyasında derin bir iz bırakmıştır.