Papa Francis, Endonezya yönetiminden kurtuluşunun üzerinden geçen yirmi yılı kutlamak ve ülkenin kanlı bağımsızlık savaşından kurtulmasına destek olmak üzere Timor-Leste’ye geldiğinde pazartesi günü halk tarafından sıcak bir şekilde karşılandı.
Papa, Asya ve Okyanusya gezisinin üçüncü ayağını işaret ederek Papua Yeni Gine’den Dili’ye geldi. Saygın bağımsızlık kahramanları olan Başkan Jose Ramos-Horta ve Başbakan Xanana Gusmao, onu havaalanında özel bir görüşme için karşıladılar.
Papa Francis’in pazartesi günü resmi karşılama töreninin ardından hükümet yetkilileri ve diplomatlara hitap etmesi bekleniyor.
Nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik olan ve dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Doğu Timor, Endonezya’dan bağımsızlık ile sonuçlanan BM destekli referandumun 25. yıl dönümüne denk gelen Papa Francis’in ziyaretini bekliyordu.
Üniversite profesörü Estevão Tei Fernandes, “En büyük umudumuz, onun gelip bu yeni ülke için kardeşliği, ulusal birliği, barışı ve kalkınmayı pekiştirmesidir” dedi.
Atmosfer, Timor-Leste hala Endonezya işgali altındayken 1989’da St. John Paul II’nin yaptığı son papalık ziyaretinden oldukça farklıydı. Bağımsızlık oylamasından sonra, Endonezya ordusu ülkenin altyapısının %80’ini yok eden ve 200.000 kadar insanı öldüren bir yakıp yıkma kampanyası başlattı.
- Papa, Papua Yeni Gine’deki ücra kıyı kasabasındaki Katolikleri ziyaret etti
- Papa Francis, Doğu Timor’u ziyaret ettiğinde çocuk cinsel istismarı skandalı konusunda sessiz kalacak mı?
Endonezya 1975’te işgal ettiğinde, Doğu Timor’un nüfusunun yalnızca yaklaşık %20’si Katolikti. Bugün, 1,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık %98’i Katolik inançlı olup, bu da onu Vatikan dışındaki en Katolik ülke yapıyor.
Papa Salı günü Dili yakınlarında bir sahil ayini düzenleyerek bu mirası kutlayacak. Yetkililer ayine yaklaşık 700.000 katılımcının gelmesini bekliyor.