
Genel Sağlık-İş Sendikası’ndan Açıklama
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, yaptığı açıklamada, “Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapmak istediği öğrenilmiştir. Ancak sosyal medyaya sızan taslak metinde, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerinin lehine herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı tespit edilmiştir” dedi.
Uğur, yönetmelik taslağının sağlık emekçileriyle alay etmek anlamına geldiğini vurgulayarak, “Bu durum, aile hekimliği sistemini anlamamayı ve yok saymayı ifade ediyor. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmek ve güvenliklerini sağlamak bir yana, ödemelerinin memnuniyet oranına bırakılması ve güvencesiz çalıştırılması, sözleşmelerinin belirsizlik içerisinde olması, tam anlamıyla bir absürtlük olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
‘Emekçilerin Lehine Düzenleme Çıkmıyor’
Uğur, “Bakanlık tarafından bugüne kadar yürürlüğe konan düzenlemeler, birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda görev alan sağlık emekçilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü açıkça göstermektedir. Sağlık emekçilerinin lehine bir düzenlemenin çıkmaması, mevcut çalışma koşullarının daha da ağırlaşması, günden güne daha fazla iş yükü ile daha az ücret anlayışının hâkim olması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
‘Matematikten Anlayan Bilirkişi Gerekecek’
Sağlık emekçilerinin iktidar eliyle yoksulluğa ve ağır çalışma koşullarına mahkûm edildiğini belirten Uğur, “Aile hekimleri, kangren haline gelmiş aile sağlığı merkezi sisteminde nitelikli sağlık hizmeti sunmak için özveriyle çalışıyor. Ancak yürürlüğe konulması planlanan düzenlemeler, güvenceli çalışmayı engellemekte ve tıkanmış olan aile hekimliği uygulamasını daha da çıkmaza sokmaktadır” dedi. Uğur ayrıca, “Eğer bu yönetmelik taslağı gerçekse, elbette ki Sağlık Bakanlığı hakkında dava açılacaktır. Ancak o kadar kötü bir taslak hazırlanmış ki, yargının bunu anlaması ve karar vermesi için matematik ve fizik formüllerinden anlayan bilirkilere ihtiyaç duyulacak” diye ekledi.
‘Ödememe Yönetmeliği’
Yönetmelik taslağının geçmesi durumunda, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerinin her ayın 15’inde alacakları ücretin sürprizlere açık olacağını belirten Uğur, “Bu yönetmelik taslağı ile birinci basamakta koruyucu hekimlik alanında başarı gösteren birimler cezalandırılmakta, aile hekimliğine sık yapılan ziyaretler ise ödüllendirilmektedir. Kısacası, bu yönetmelik taslağının gerçek adı ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödememe Yönetmeliği’ olmuştur” ifadelerini kullandı.
Uğur, “Hazırlanması planlanan kanun ve yönetmeliklerde, emek meslek örgütlerinin görüşlerinin alınması ve sahada çalışanların fikirlerine saygı gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu yönetmelik taslağını şiddetle kınıyor ve bu konudaki tepkimizi hem sahada hem de hukuk önünde göstereceğimizi buradan duyuruyoruz” şeklinde konuştu.