İsrail ve Filistin’deki vatandaşlar, Orta Doğu’daki devam eden çatışmaların ortasında Donald Trump’ın ABD Başkanlık Seçimini kazanmasına karışık tepkiler verdiler.
Tel Aviv sakini Asher Krispin, “Sanırım burada ülkede birçok kişi Trump’ın güvenlik açısından kazanmasından mutlu, ancak Trump’ın İsrail’e “daha sert” olacağına da inanıyorum,” dedi.
İsrail-Amerikan vatandaşı Martin Shwartz, hükümette olmayı bir işi yönetmeye benzeterek, Trump’ın “iyi bir işadamı” olduğuna inanıyor.
Shwartz, “Trump, bir işi idare edebilecek biri, tabiri caizse,” dedi.
Diğerleri, Trump’ın zaferinin antisemitizme karşı verilen savaşta doğru bir adım olduğuna inanıyor.
Tel Aviv sakini Ester Hadas, “Bugün Trump’ın zaferi bizim de zaferimizdi. Bu, tüm Amerikan halkı için, tüm İsrail halkı için bir zafer ve dünyadaki antisemitizmi susturacak bir zafer,” dedi.
Ancak Filistinliler arasında ruh hali daha olumsuz.
İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah şehrinden Naim Fawzi, “Trump’ın zaferi kan dökmenin devamını simgeliyor ve Amerikan politikasının değişmediğini, İsrail’e destek vermeye devam edeceğini gösteriyor,” dedi.
Birçok Filistinli için, başkan değişikliği, ABD’nin Gazze üzerindeki tutumunu değiştirmeyecek.
Ramallah’tan başka bir sakini Abdallah Abu Rahma, “Her zaman Amerikan politikasında bir değişim umuyoruz, insan hakları için bir zafer, Filistinliler için bir zafer,” dedi.
“Ama Trump mı yoksa Harris mi kazanırsa kazansın, Filistinlilere yönelik ABD politikasının aynı kalacağına inanıyorum,” diye ekledi.
Donald Trump’ın Orta Doğu üzerindeki tutumu nedir?
Trump, geçtiğimiz hafta seçilmesi durumunda Orta Doğu’da barışı sağlama sözü vermiş olsa da, kendisini sürekli olarak İsrail’in güçlü bir savunucusu olarak konumlandırdı.
İlk döneminde Trump, İsrail ile Suudi Arabistan’ı uzlaştırarak Orta Doğu’yu yeniden şekillendirmeye çalıştı. Şimdi tüm gözler, İsrail ile Hamas arasındaki ve İsrail ile Hezbollah arasındaki devam eden çatışmalara nasıl yaklaşacağına çevrildi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Trump’ın seçim zaferini “tarihin en büyük geri dönüşü” olarak nitelendirdi.
“Beyaz Saray’a tarihi dönüşünüz, Amerika için yeni bir başlangıç sunuyor ve İsrail ile Amerika arasındaki büyük ittifaka güçlü bir yeniden bağlılık sağlıyor. Bu büyük bir zafer!” diye yazdı sosyal medyada.
Trump ve Netanyahu -bir diğer muhafazakâr milliyetçi- eski başkanın ilk döneminde sıkı bir ilişki sürdürdü, ancak Netanyahu’nun 2020’de Başkan Joe Biden’ı kazandığı için tebrik etmesiyle aralarındaki bağlar bozuldu.
7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından Trump, Gazze’den mültecilere yasak getireceğini ve Filistinli militan gruba sempati duyan tüm göçmenler için “ideolojik tarama” başlatacağını taahhüt etti. Ayrıca, ilk dönemindeki Müslüman seyahat yasağını genişletme sözü verdi.
Trump, ayrıca Amerika’daki üniversite kampüslerinde gerçekleşen Filistin yanlısı protestoları eleştirdi ve İsrail’e yönelik herhangi bir eleştiriyi bastırma niyetini açıkladı.
“Eğer beni seçerseniz ve bunu gerçekten yapmalısınız… o hareketi [Filistin yanlısı dayanışma kampanyası] 25 veya 30 yıl geriye götüreceğiz,” dedi bu yılın başlarında New York’ta bir yuvarlak masa etkinliğinde Yahudi bağışçılara.