Ankara Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu’ndan Önemli Açıklama
Ankara Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”na ilişkin önemli bir açıklama yaptı. 6 Ekim 2022 ve 7 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen yönetmelik değişikliklerinin, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerle çalışma koşullarını kısıtladığını vurgulayan hekimler, bu yönetmeliklerin Danıştay tarafından iptal edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Hekim olarak serbest çalışma ve bağımsız hekimlik yapabilme özgürlüğümüzü kısıtlayan bu yönetmelik değişikliklerine karşı açılan davalar için 14 Kasım 2024 tarihinde Danıştay 10’uncu Dairesi’nde hakim karşısına çıkıyoruz. Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olan Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemelerinin, haklı taleplerimiz dikkate alınarak Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından iptal edileceğine inanıyoruz.
6 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’ maddelerinin değiştirilmesiyle muayenehanelerinde mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin, hastalarının teşhis ve tedavi süreçlerini özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştirebilme hakları hukuka aykırı bir şekilde kısıtlanmıştır.
Sağlık Bakanlığı tarafından, 7 Ocak 2023 tarihinde Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te bir kez daha değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikte ‘yıllık sözleşme yapma zorunluluğu’ korunmasına rağmen, 6 Ekim’den farklı olarak bir hekimin bir özel hastane ile sözleşme imzalayabilmesi, özel hastanenin ‘ilgili branşta ruhsatı olması’ koşuluna bağlanmıştır. Önceden var olan ‘boş kadro olması’ koşulu ise kaldırılmıştır. Yeni muayenehane açacak olan hekimler, yalnızca tek bir özel hastane ile, hem de koşullu olarak bağımlı hale getirilmiştir.
“HEKİM SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SINIRLAYAN BU DÜZENLEMELER KABUL EDİLEMEZ”
14 Kasım’da Danıştay’da yapılacak duruşmaların ardından, davaların esasına yönelik karar verilecektir. Eğer iptal kararı verilmezse, temyiz yoluna başvurulacaktır. Hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve serbest meslek hakkına kısıtlama getiren, hastalarımızın hekim seçme özgürlüğünü sınırlayan bu düzenlemeler kabul edilemez. Bu düzenlemeler, sağlık sermayesinin hekimleri kendi sağlık kuruluşlarında istedikleri koşulları dayatarak çalıştırmaları ve hastalara yüksek bedeller ödeterek sağlık hizmeti sunmaları amacına hizmet etmektedir.
Hekim olarak serbest çalışma ve bağımsız hekimlik yapabilme haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı belirtmek isteriz. Türk Tabipleri Birliği, Tabip Odaları ve Uzmanlık Dernekleri ile birlikte, hekimlerin serbest çalışmasının önünde engeller oluşturan ve sağlık sermayesinin insafına terk eden bu kısıtlamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”