Gençler ve Yetişkinler İçin İşitme Kaybı Riski: Tehlikeli Dinleme Alışkanlıkları

Gençler ve Yetişkinler İçin İşitme Kaybı Riski

BMJ Global Health Journal’da kısa bir süre önce yayımlanan bir çalışma, dünya genelinde 670 milyon ile 1,35 milyar genç ve yetişkinin güvenli olmayan dinleme alışkanlıkları nedeniyle işitme kaybı riski ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Chip’te yer alan detaylara göre, 12 ile 34 yaş aralığındaki 19 binden fazla katılımcıyı kapsayan 33 çalışmadan elde edilen verilerin analizi, bu durumu daha da çarpıcı hale getiriyor.

Yüksek Sesle Dinlemenin Tehlikeleri

Çalışmada, araştırmacılar kulaklıklar gibi kişisel dinleme cihazları ve canlı müzik etkinlikleri gibi yüksek sesli müziğe maruz kalmanın iki ana kaynağına odaklandı. Yapılan analizler, gençlerin yaklaşık %24’ünün dinleme cihazlarını işitmelerine zarar verecek kadar yüksek ses seviyelerinde kullandığını gösterdi. Bunun yanı sıra, katılımcıların %48’i konserler, gece kulüpleri ve sinemalarda güvenli olmayan ses seviyelerine maruz kaldıklarını bildirdi.

Gürültü Kaynaklı İşitme Kaybı

Bu verilerin bir arada değerlendirilmesi, gürültü kaynaklı işitme kaybı veya NIHL (Noise-Induced Hearing Loss) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek güvenli olmayan müzik dinleme alışkanlıklarının oldukça yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, yüksek sesle müzik dinlemenin NIHL’ye ek olarak, kulak çınlaması gibi ömür boyu sürebilecek işitme sorunlarına da neden olabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, dünya genelinde 12 ila 34 yaş grubunda tahmini olarak 2,8 milyar insan bulunduğunu ve bu durumun bir milyardan fazla gencin kalıcı işitme hasarı riski altında olabileceğini vurguluyor. 2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ) tarafından yayımlanan bir raporda da benzer şekilde yaklaşık 1 milyar gencin bu tehlike ile karşı karşıya olduğu ifade ediliyordu.