Çad, Egemenliğini İfade Etme Çabasıyla Fransa ile Savunma Anlaşmasını Sonlandırdı

Çad, Perşembe günü Fransa ile olan savunma işbirliği anlaşmasını sona erdirdiğini duyurdu. Bu adım, egemenliğini yeniden teyit etme ve uluslararası ilişkilerini eski sömürgeci gücünden uzaklaştırma amacı taşıyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abderaman Koulamallah’ın tarihi bir dönüm noktası olarak tanımladığı karar, Orta Afrika ülkesinin bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 60 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra alındı.

Açıklamada, Çad’ın ulusal önceliklere uygun olarak ittifaklarını yeniden şekillendirmeyi amaçladığı vurgulandı, ancak bu adımın Fransa ile olan tarihi bağları zayıflatmayacağı belirtildi; her iki ülke de karşılıklı çıkarlar alanında ilişkileri sürdürme taahhüdünde bulundu.

Çad’ın geçici başkanı Mahamet Deby Itno, 2021’de babasının savaşta ölmesinin ardından görevi devraldı ve sık sık Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’a karşı güvensizlik ifade etti.

Çad, Sahel bölgesinde Fransız askeri varlığının son kalesi olan yerlerden biriydi; yaklaşık 1.000 Fransız askerinin hala konuşlu olduğu bildiriliyor.

Fransa’nın kuvvetleri, askeri liderler tarafından devrilen sivil yönetimlerin olduğu komşu ülkelerden, Niger, Mali ve Burkina Faso’dan sınır dışı edildi.

Rus paralı askerleri, Sahel ve Sahraaltı Afrika’da zaten konuşlanmış durumda; burada, güvenliği sağlamak için güvensiz hükümetlere hizmet veriyorlar ve genellikle Rusya’nın çıkarılabilir mallara erişimi karşılığında bunu yapıyorlar.

İlgili
  • Çad, askeri lider Deby Itno’yu tartışmalı seçimlerin galibi olarak ilan etti

Konrad Adenauer Vakfı Sahel Programı Başkanı Ulf Laisseing, Deby’nin Çad’ın güvenlik ilişkilerini genişletmeyi hedeflediğini, Macron’a karşı bir güvensizlik olduğunu ve Çad içinde artan anti-Fransız duygusunu belirtti.

“Deby, güvenlik ortaklıklarını özel anlaşmalardan uzaklaştırmaya çalışıyor,” diyen Laisseing, “Macron’a güvenmiyor ve yaygın anti-Fransız duygusunu göz ardı edemez.” dedi.

Çad hükümeti, geçen yıl 18 aylık siyasi geçiş sürecini iki yıl daha uzatma kararından kaynaklanan protestolar da dahil olmak üzere iç sorunlarla da karşı karşıya kaldı.

Fransız askerlerinin ayrılma zamanlaması belirsizliğini korurken, analistlere göre bu değişim Rusya, Türkiye ve BAE gibi diğer ülkeler için kapıları açabilir.

Macron, 1944’te Batı Afrikalı askerlerin katliamını kabul ediyor

Çad’ın Fransa ile olan savunma paktını sona erdirme kararı, Fransa’nın Afrika’daki tarihi ve mevcut etkisiyle ilgili artan gerilimlerin ortasında alındı.

Perşembe günü, Macron ilk kez 1944 yılında Senegal’in Thiaroye kasabasında Fransız ordusu tarafından Batı Afrikalı askerlerin katledilmesini kabul etti.

Macron, Senegal otoritelerine yazdığı bir mektupta, ödenmemiş maaşlar nedeniyle yaşanan bir anlaşmazlık sırasında, Tirailleurs Sénégalais adlı koloniyal piyade biriminden 400’e kadar silahsız askerin öldüğünü kabul etti.

“Fransa, o gün, tam meşru maaşlarının ödenmesini talep eden askerler ve tüfekçiler arasındaki çatışmanın bir katliama yol açan olaylar zincirini tetiklediğini kabul etmelidir,” dedi Macron mektubunda.

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, Macron’un açıklamasını karşıladı ve bunu kapatma yönünde önemli bir adım olarak tanımladı. “Bu acı olay hakkında gerçeği uzun zamandır arıyorduk ve bu sefer Fransa’nın taahhüdünün tam, samimi ve işbirlikçi olacağını düşünüyoruz.”