Britanya’nın dış istihbarat servisi MI6’nın başkanı, Rusya’nın Ukrayna’nın Batılı müttefiklerine karşı “son derece dikkatsiz” bir sabotaj kampanyası yürüttüğünü belirtti – ve ajanlarının bunun kontrolden çıkmasını önlemek için çalıştığını söyledi.
Fransa’daki diplomatlar ve istihbarat yetkililerine yaptığı konuşmada Richard Moore, kendi ajansı ile Fransız muadili DGSE’nin tehlikeli bir tırmanışı önlemek için işbirliği yaptığını açıklayarak, durumun “korkutma ve saldırganlık karışımı” olarak tanımladığı bir yanıtla birlikte “riskleri ayarladıklarını ve ilgili hükümetlerin kararlarını bilgilendirdiklerini” söyledi.
Moore, dinleyicilerine “Son zamanlarda Avrupa’da Rus sabotajına dair son derece dikkatsiz bir kampanyayı ortaya çıkardık, Putin ve yandaşları Ukrayna’ya yardım etmenin sonuçları hakkında korku yaymak için nükleer tehditlere başvururken,” dedi.
“Bu tür faaliyetler ve retorik tehlikeli ve sorumsuzluk sınırlarını aşıyor.”
Moore, Britanya ile Fransa arasındaki tarihi müttefiklik anlaşması Entente Cordiale’nin 120. yılını kutlayan bir etkinlikte DGSE başkanı Nicolas Lerner ile birlikte konuşuyordu.
Avrupa’ya yönelik hibrit tehdit
Batılı güvenlik yetkilileri, Rus istihbaratının Ukrayna’nın müttefiklerini bilgi kirliliği, sabotaj ve kundaklama gibi çeşitli bozucu taktiklerle istikrarsızlaştırmaya çalıştığını düşünüyor.
Moskova, Batılı hükümetler tarafından Londra’daki Ukrayna’ya ait işletmeleri yakma planı da dahil olmak üzere bir dizi kötü niyetli plan ve saldırıyla ilişkilendirildi. Temmuz ayında Almanya’daki bir kargo merkezi içinde bir paket yangın çıkardı; bir diğeri ise İngiltere’deki bir depoda tutuştu.
Lerner, Moore ile hemfikir olarak “Ukrayna’da tüm Avrupa’nın ortak güvenliğinin tehlikede olduğunu” söyledi.
2018 Salisbury Novichok zehirlenmesi gibi saldırıların ardından Rusya ile mücadele etme konusundaki Birleşik Krallık deneyiminin, kendi hizmetleri için son derece değerli olduğunu belirtti.
- Borrell son uyarıyı yaptı: AB, Ukrayna’da ‘kırılma noktasına’ ulaştı
- Putin, Kiev’i orta menzilli balistik füzeyle vurmakla tehdit ediyor ve Trump’ı övüyor
Birleşik Krallık ve Fransa, Ukrayna’nın en yakın Avrupa müttefikleri arasında yer alıyor ve özellikle Kyiv’in tedarik ettikleri silahları – özellikle Fransa’nın Scalp füzesi ve Birleşik Krallık’ın Storm Shadow sistemi – ile Rusya içindeki hedeflere saldırmasına izin verme konusunda istekli oldukları kanıtlandı.
Biden yönetimi, ABD yapımı füzelerin Rusya’ya saldırmak için kullanılmasına yönelik uzun süredir devam eden karşıtlığını ancak yakın zamanda hafifletti.
Ukrayna, geçen hafta Amerikan ATACMS füzelerini savaşta Rusya’yı hedef almak için ilk kez kullandığını söyledi. O zamandan beri, Rusya Ukrayna’nın enerji altyapısını yüzlerce füze ve insansız hava aracıyla bombaladı; Putin bunu, ABD yapımı füzelerin Rus hedeflerine ateş edilmesine bir yanıt olarak çerçeveliyor.
Rusya ayrıca, Putin’in Kyiv’deki “karar verme merkezlerine” karşı kullanmakla tehdit ettiği Oreshnik adındaki yeni bir orta menzilli balistik füze fırlattı.
Ukrayna’ya destek konusunda tereddüt eden müttefiklerine bir uyarıda bulunan Moore, “Ukrayna’ya destek olmanın maliyeti iyi biliniyor, ancak destek vermemenin maliyeti sonsuz derecede daha yüksek olacaktır,” dedi.
Moore, Rusya’nın kazanması durumunda İran, Çin ve Kuzey Kore’nin – şu ana kadar Moskova’yı “bir işlem” olarak destekleyen ülkeler – Kremlin ile mevcut bağlarını sıkılaştıracaklarını belirtti.
“Eğer Putin başarılı olursa, Çin sonuçları değerlendirecek, Kuzey Kore cesaretlenecek ve İran daha da tehlikeli hale gelecektir,” diye uyardı Moore.
İlk yorum yapan olun