Çin, Litvanya’nın Diplomatik Görevlilerini Sınır Dışı Etmesini Kınadı

Çin, Litvanya’nın üç Çinli diplomatı sınır dışı etme kararını eleştirerek, bir dışişleri bakanlığı sözcüsü bu hareketi “keyfi ve kışkırtıcı” olarak nitelendirdi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da kötüleştiği belirtildi.

Pekin sözcüsü, Litvanya’nın diplomatları “herhangi bir neden olmaksızın” sınır dışı ettiğini ve persona non grata ilan ettiğini söyledi. Bu, bir dışişleri bakanlığı açıklamasında yer aldı.

Diplomatik anlaşmazlık, Baltık Denizi’nde, Litvanya ve İsveç’i birbirine bağlayan iki denizaltı veri kablosunun kesilmesinde bir Çin gemisinin muhtemel rolü üzerine yapılan bir soruşturma ile çakışıyor. İsveç hükümeti, kabloların kopma sebebini belirlemek için Çin’den işbirliği talep etti.

İlgili
  • Litvanya’nın küresel süper güç Çin ile nasıl bir mücadele verdiğinin hikayesi
  • İsveç, Baltık Denizi kablolarına yönelik hasar incelemesi için Çin’in işbirliğini talep ediyor

Litvanya, Cuma günü, Çin’in diplomatik misyonundaki “akredite edilmemiş personelin üç üyesini” persona non grata ilan ettiğini ve onlara bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini emrettiğini duyurdu.

Litvanya dışişleri bakanlığı, yalnızca Viyana Sözleşmesi ve diğer uluslararası yasaları belirterek daha fazla ayrıntı vermedi.

Baltık ülkesi, ayrıca Litvanya’daki diğer Çin diplomatik personelinin varlığının “yakın gelecekte” kararlaştırılacağını da ifade etti.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü, Litvanya’yı “ilişkileri daha da kötüleştiren zararlı bir eylemde bulunmakla” suçladı.

“Çin, Litvanya’dan hemen Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zayıflatmayı durdurmasını ve ikili ilişkiler için zorluk yaratmayı bırakmasını talep ediyor,” diyen sözcü, Pekin’in karşı önlemler alma hakkını saklı tuttuğunu da uyardı.

Her iki dışişleri bakanlığı da Baltık’taki Çin gemisine özel bir referansta bulunmadı.

Bu anlaşmazlık, Çin’in Litvanya ile diplomatik ilişkilerini, Litvanya’nın Tayvan’ın Vilnius’ta bir temsilcilik açmasına izin vermesinin ardından elçi seviyesinin altına düşürdüğü üç yıl sonrasında ortaya çıktı.

Pekin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve diğer ülkelerin adayla resmi ilişki sürdürmesini yasaklamaktadır.