
Güney Kore’nin muhalefet lideri, Pazar günü partisinin Başkan Yoon Suk-yeol’ü azletme önergesi için ikinci bir oylama yapılmasını teşvik edeceğini söyledi.
Ana muhalefet Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung, partinin 14 Aralık Cumartesi günü parlamenterlerin azil önergesi için yeniden oy kullanmasını planladığını duyurdu.
Lee, Yoon’un derhal istifa etmesi veya azil süreciyle karşılaşması gerektiği yönündeki tutumunu yineleyerek, iktidar partisinin gün içinde Yoon’un erken istifası için düzenli bir plan hazırlayacakları yönündeki açıklamasını kınadı.
Lee’nin açıklamaları, Yoon’un, çok sayıda silahlı askeri Seul sokaklarına göndermesi ve ülkenin geçmiş askeri destekli diktatörlüklerini hatırlatan karmaşık bir sıkıyönetim ilanıyla muhalefetin öncülüğündeki azil girişimini önlediği günün ertesi geldi.
İktidar partisinin çoğu milletvekili, başkanlık yetkilerini askıya almak için gereken üçte iki çoğunluğu sağlamak amacıyla Cumartesi günü yapılan oylamayı boykot etti.
Güney Koreliler azil talep ediyor
Ancak başkan, tehlikeli bir konumda kalmaya devam ediyor. Oylamanın başarısızlığı, ülke genelinde protestoları körükleyebilir ve siyasi kargaşayı artırabilir.
Parlamento önünde toplanan binlerce protestocudan biri, “Bu insanlar her gün burada. Çünkü parlementoyu kenara iten bir başkanı kabul etmeyecekler,” dedi.
“1980’de Gwangju’da sıkıyönetim, kitlesel bir cinayete yol açtı. Bunu kendi gözlerimle gördüm. 50 yıl sonra aynı şeyin tekrar yaşandığına inanamıyorum,” dedi bir başka kıdemli protestocu.
- Güney Kore azil önergesi, iktidar milletvekillerinin oylamayı boykot etmesinin ardından tıkanıyor
Son günlerde, yüz binlerce insan, Yoon’un görevden ayrılmasını talep etmek için Güney Kore’nin başkenti Seul sokaklarına döküldü.
Yoon oylamayı nasıl atlattı?
Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, iktidardaki Halk Gücü Partisi’nin (PPP) boykotu sayesinde azil önergesini atlattı ve bu durum, önergenin geçmesi için yetersiz milletvekili sayısına yol açtı.
Önerge, 300 milletvekilinden 200 oy gerektiriyordu, ancak sadece 195 vekil oylamaya katıldı; 192’si muhalefet partilerinden, 3’ü ise PPP’den geldi. Başkanın parti üyelerinin çoğu oylama öncesinde salondan ayrıldıkları için, önergenin geçmesi için gerekli çoğunluk sağlanamadı.