Muhalefet Savaşçıları Suriyeli Lideri Ülkesinden Sürdü. Onlar Kimdir ve Sırada Ne Var?

Suriye hükümeti, muhalefet savaşçılarının şaşırtıcı bir ilerleme sonrası Şam’a girdiğini söylemesinin ardından düşmüş gibi görünüyor.

Suriyeli Başbakan Mohammed Ghazi Jalali, hükümetin muhalefete “el uzatmaya” ve işlevlerini geçici bir hükümete devretmeye hazır olduğunu söyledi.

“Ben evimdeyim ve çıkmadım, bunun nedeni bu ülkeye ait olmam,” dedi Jalili bir video açıklamasında. Sabah işine devam etmek için ofisine gideceğini belirtti ve Suriyeli vatandaşlardan kamu mülklerine zarar vermemelerini istedi.

Suriyeli bir muhalefet savaş gözlemcisi Rami Abdurrahman, Esad’ın pazar sabahı erken saatlerde Şam’dan bir uçuşla ülkeden ayrıldığını söyledi. Jalili, Esad’ın ayrılığına dair haberlere değinmedi.

Muhalefet savaşçıları, dünya genelinde büyük bir sürpriz yaratan hızla gelişen bir kriz içinde Suriye’nin başkentine girdi. Suriye ordusu, az bir direnişle önemli şehirleri terk etti. Bu muhalefet savaşçıları kimdir? Eğer Suriye’nin en büyük bazı şehirlerini ele geçirerek Şam’ı kontrol altına alırlarsa, o zaman ne olacak?

İşte son 10 günde Esad ve hükümetinin şansındaki çarpıcı tersine dönüşe ve Suriye’nin 13 yıllık iç savaşının yeniden alevlenmesiyle nelerin olabileceğine dair bir bakış.

Amaç? Hükümeti devirmek

Muhalefet güçlerinin Suriye başkentinin kenarlarına ulaşması, 2018’de ülkenin ordusunun bölgeyi yıllarca süren bir kuşatmanın ardından geri almasından bu yana ilk kez gerçekleşti.

Yaklaşan savaşçılar, Suriye’deki en güçlü isyancı grup olan Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tarafından yönetiliyor. HTS, Türk destekli Suriyeli milislerden oluşan bir çatı grubu olan Suriyeli Ulusal Ordu ile birlikte hareket ediyor. Her ikisi de kuzeybatıda kök salmış durumdalar. 27 Kasım’da, silahlı adamlar Suriye’nin en büyük şehri olan Halep’i ve dördüncü en büyük şehir olan Hama’yı ele geçirerek şok ofansifini başlattılar.

HTS, kökenleri El Kaide’ye dayanmakta ve ABD ile Birleşmiş Milletler tarafından bir terör örgütü olarak değerlendirilmektedir. Ancak grup, son yıllarda El Kaide ile bağlarını kopardıklarını açıkladı ve uzmanlar HTS’nin son yıllarda kendi kendini yeniden şekillendirmeye çalıştığını, topraklarında sivil yönetimin teşvik edilmesine ve askeri harekete odaklandığını belirtiyor.

HTS lideri Abu Mohammed al-Golani, Perşembe günü CNN’e verdiği özel bir röportajda, ofansifin amacının Esad hükümetini devirmek olduğunu söyledi.

Olası ayrılıklar

HTS ve Suriyeli Ulusal Ordu zaman zaman müttefik, zaman zaman da rakip oldular ve amaçları farklılaşabilir.

Türk destekli milislerin ayrıca, Ankara ile ihtilaflı olan Kürt militanları uzak tutmak için Türk sınırına yakın bir tampon bölge oluşturma çıkarları da var. Türkiye, Esad’ı devirmeye çalışan savaşçıların ana destekçisi oldu, ancak son zamanlarda uzlaşma çağrısında bulundu ve Türk yetkililer mevcut ofansife herhangi bir katılım iddialarını kesin bir dille reddetti.

HTS ve Suriyeli Ulusal Ordu’nun Esad’ı devirmeyi başarırsa birlikte çalışıp çalışmayacakları ya da tekrar birbirlerine dönecekleri büyük bir soru.

Dahası faydalanıyor

Suriye hükümetine karşı ani ofansif kuzeyde başladığı sırada, silahlı muhalefet grupları başka yerlerde de harekete geçti.

Güneydeki Sweida ve Daraa bölgeleri yerel olarak ele geçirildi. Sweida, Suriye’nin Dürzi dini azınlığının ana vatanıdır ve Esad’ın bölgedeki kontrolünü pekiştirmesine rağmen düzenli anti-hükümet protestolarına sahne olmuştur.

Daraa, 2011’de Esad’a karşı patlak veren isyanın beşiği olarak geniş çapta görülen bir Sünni Müslüman bölgesidir. Daraa, 2018’de Suriye hükümet güçleri tarafından geri alındı, ancak isyancılar bazı bölgelerde kalmaya devam etti. Son yıllarda Daraa, Rusya aracılığıyla sağlanan bir ateşkes anlaşması altında huzursuz bir sessizlik içindeydi.

Suriye’nin doğusunun büyük bir kısmı, geçmişte ülkedeki diğer silahlı gruplarla çatışan, ABD tarafından desteklenen Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri tarafından kontrol edilmektedir.

Suriye hükümeti artık 14 il merkezinden sadece üçüne; Şam, Lazkiye ve Tartus’a kontrol ediyor.

Sonra ne olacak?

İsyancılardan bir komutan olan Hassan Abdul-Ghani, Telegram mesajlaşma uygulamasında muhalefet güçlerinin Şam’ı kuşatarak ofansifin “son aşamasını” gerçekleştirmeye başladığını duyurdu.

Ve Suriyeli askerler, hükümete yakın bir yayın organı ve İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Cumartesi günü Suriye’nin üçüncü en büyük şehri olan Homs’un büyük bir kısmından çekildi. Eğer bu şehir ele geçirilirse, Esad’ın iktidar merkezi olan Şam ile geniş destek gördüğü kıyı bölgesi arasındaki bağlantı kesilecektir.

“Homs ile kıyı şehirleri arasında siyasi ve sosyal olarak çok büyük bir kırmızı çizgi olacak. Eğer bu çizgi aşılırsa, o zaman geçmişte bildiğimiz tüm Suriye’nin sonundan bahsediyoruz,” dedi Şamlı bir sakin olan Anas Joudeh.

Esad, büyük ölçüde yalnız görünüyor, çünkü müttefikleri Rusya ve İran diğer çatışmalara odaklanmış durumda, Lübnan merkezli Hezbollah ise İsrail ile olan savaşından zayıflamış durumda ve şu anda kırılgan bir ateşkes altında.

BM’nin Suriye özel temsilcisi Geir Pedersen, durumun her dakika değiştiğini belirterek “düzenli bir siyasi geçiş” sağlamak için Cenevre’de acil görüşmeler talep ediyor. Doha Zirvesi’nin kenarında, Suudi Arabistan, Rusya, Mısır, Türkiye ve İran dahil sekiz önemli ülkenin dışişleri bakanları ve üst düzey diplomatlarıyla bir araya geldi.