
İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası afetlerde GSM hatlarının kullanım dışı kalmasını önlemek ve iletişim kesintilerini en aza indirmek amacıyla bir dizi uygulamayı hayata geçiriyor. Bu kapsamda toplanma alanlarına haberleşme römorkları yerleştirilecek ve afet anında iletişimin kesilmemesi için ilk etapta Bayraklı ve Bornova’daki baz istasyonları güvenli yapılara taşınacak.
Neler Yapılıyor?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “afetlere dirençli kent İzmir” hedefi doğrultusunda iletişim altyapısını güçlendirmek için aşağıdaki adımları atıyor:
Afet Römorkları Hizmete Alınıyor: İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, afet anlarında kullanılmak üzere taşınabilir 4 haberleşme römorku aldı. Önümüzdeki günlerde toplanma alanlarına yerleştirilmesi hedeflenen bu römorklarda; uydu telefonu, telsiz, anons sistemi, ışıklandırma, jeneratör, şarj istasyonu ve ücretsiz internet gibi hizmetler bulunacak. Bu sayede afet bölgelerinde kesintisiz iletişim ve temel ihtiyaçların karşılanması sağlanacak.
Deprem Transmisyon Kuleleriyle İletişim Kesilmeyecek: Afet anında elektrik kesintileri nedeniyle kullanılamaz hale gelen apartman çatılarındaki baz istasyonlarının GSM operatörleri tarafından güvenli yapılara taşınması için çalışma başlatıldı. Öncelikle Bayraklı ve Bornova’da belirlenen 11 nokta için GSM operatörlerine yer teslimi yapılıyor. Bu baz istasyonları, ilçenin tamamını kapsayacak şekilde 11 noktadaki deprem transmisyon kulelerinde birleşecek. Enerjinin kesilmemesi amacıyla yedekli güç ünitelerinin yer alacağı sistemin kurulumu için GSM operatörlerince çalışma yürütülüyor. Böylelikle afet anında iletişimin kesilmemesi hedefleniyor.
Metroda Kesintisiz İletişim: İzmir Büyükşehir Belediyesi, metroda cep telefonu ve internet kullanımını mümkün kılan kesintisiz iletişim projesini hayata geçirdi. İlk etapta, 2025 yılı Ocak ayında Konak, ardından Basmane ve Çankaya istasyonları ve tünellerinde hayata geçirilen uygulama, yolcuların cep telefonlarıyla konuşmalarına ve internete bağlanmalarına olanak tanıyor. Uygulamanın tüm güzergahlara yayılması planlanıyor.
Neler Yapıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlere dirençli iletişim ağı oluşturma yolunda daha önce de önemli projelere imza attı:
28 Noktayla İzmir Kontrol Altında: 2011 yılında Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından kurulan “Sayısal Trunk Telsiz Sistemi” yenilendi ve güçlendirildi. Doğal afet anında tüm haberleşme hatları çökse bile iletişimi sağlayabilecek sistem, kent genelinde 28 noktada hizmet veriyor. Kent merkezi ve çevre yerleşimlerin yanı sıra acil yardım kurumlarının sorumluluk alanına giren coğrafyayı da kapsayan sistem, birimler ve kurumlar arası haberleşmeyi sağlıyor.
Afete Dirençli Kurumsal İletişim Sistemi: İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, belediyenin kurumsal iletişimini de yedekli bir şekilde hazır halde bulunduruyor. Afet durumunda çağrı merkezini de uzak lokasyondan çalıştırılabilir şekilde düzenledi. Bu sayede İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afetlere dirençli bir iletişim ağı bulunuyor.
Acil İzmir Hayat Kurtarıyor: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ülkeye örnek olan Acil İzmir mobil uygulaması, Afet Portalı projesi ile birlikte afet ve acil durumlarda (deprem, yangın, arama kurtarma, sıkışmalı kaza, sel) itfaiye ekiplerinin kullanıcılara koordineli bir şekilde ulaşmasını amaçlıyor. Afet ve acil durumlar dışında ise vatandaşların ihtiyaç duyduğu bilgilere erişebileceği modüller sunuyor.
İlk yorum yapan olun