2024 Güz Turizm Şurası Selçuk’ta Gerçekleştirildi

Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD) 2024 Güz Turizm Şurası’nı Düzenledi

2024 Yılı Güz Turizm Şurası, Selçuk Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde ve Efes Selçuk Belediyesi’nin destekleriyle Selçuk Efes Kent Belleği’nde gerçekleştirildi. Bu önemli etkinliğe ilçe Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Okan Kamak, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Belediye Başkan Yardımcıları Erhan Güzel ve Bilgi Keskin ile birlikte İzmir’den çeşitli turizm paydaşları katıldı. Şuranın ana gündem maddesini, Efes Selçuk’un turizm potansiyeli ve sürdürülebilir turizm için atılacak adımlar oluşturdu.

SELÇUK PİLOT BÖLGE OLARAK SEÇİLDİ

USTUD’un açılış konuşmasını yapan derneğin kurucu başkanı Adviye Bergamann, Efes Selçuk’un kırsal turizmin yaygınlaşması amacıyla pilot destinasyon olarak seçildiğini belirtti. Bergamann, “Selçuk’u dernek olarak pilot bölge seçtik. Bu ilçeyi seçmemizdeki sebep, burayı gerçekten çok sevmemiz ve yöneticilerini desteklemek istememizdir. Her şeyden önce biz de bu bölgenin insanı olduğumuz için Selçuk’u pilot bölge olarak seçtik. Bugün Selçuk için ne yapabileceğimizi konuşmak amacıyla buradayız” dedi.

KAYMAKAM ÇAĞLAR: “YENİ BİR TURİZM ANLAYIŞINA İHTİYACIMIZ VAR”

İlçe Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, pandemi sonrası turizm anlayışının değiştiğini vurgulayarak, “Selçuk, Kuşadası’yla beraber Türkiye’de turizmin başladığı önemli noktalardan biridir. Bu bağlamda hem yerel hem de merkezi yönetimlerin ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi var. Turizm, yaşayan bir anlayış olmalı ve gelen ziyaretçilere etkileyici deneyimler sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.

KUTLUK: “SELÇUK’UN BÜYÜK POTANSİYELİ VAR”

USTUD Yönetim Kurulu Üyesi Seda Kutluk, sürdürülebilir turizm konusundaki sunumunda, “Neden sürdürülebilir turizme odaklandık? Çünkü ev sahibi toplumların refahını çok önemsiyoruz. Bazen daha çok yapılaşma ve daha çok otel anlayışı ile hareket ediliyor. Ancak dünyada bu anlayış değişiyor; ev sahibi toplulukların sosyal ve kültürel değerlerine saygı gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Doğru çevre kaynaklarının kullanımı ve doğru hedef kitleye ulaşılması, tüm topluma yayılan ekonomik getiriler sağlayabilir. Biz yıllardır içinde bulunduğumuz turizm sektörüne bu şekilde bir katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Selçuk’un kültür ve inanç turizminin yanı sıra kırsal turizm açısından da büyük bir potansiyeli var” şeklinde konuştu.

SENGEL: “DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Şurada söz alan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk markasıyla kentin tüm paydaşlarının dahil olduğu bir tanıtım atağı yürüttüklerini belirtti. Sengel, “Tanıtım çalışmaları düşük maliyetlerle gerçekleştirilemez. Tanıtım yapmak için büyük çaba sarf ettiğimiz zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ortaklaşmamız gereken bir durum söz konusu. Ayrıca değerlerimize sahip çıkmak da son derece önemli. Yerelin kalkınması, belediyelerin ve kamu yönetimlerinin yerelden kalkınmasıyla mümkün olacaktır” dedi.

“ELİMİZDEN ALACAKLAR”

Meryem Ana Otoparkı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Ceritoğlu Sengel; “1970’lerden beri işletme hakları Efes Selçuk Belediyesi’ne ait olan Meryem Ana Otoparkı ve girişinin, aynı zamanda Efes Alt Kapı’nın da elimizden alınması tehdidiyle karşı karşıyayız. Tarım Bakanlığı’ndan gelen bu durum, Efes Selçuk Belediyesi’nin ihtiyacı olduğunu düşündüğüm bir konudur. Eğer bu durum gerçekleşirse, Efes Selçuk’u konuşamayabiliriz” dedi.

“SELÇUK DİYE BİR İLÇE KALMAYABİLİR”

Belediye gelirlerinin yüzde 65’inin Meryem Ana Otoparkı ve Meryem Ana girişinden elde edildiğine dikkat çeken Sengel; “Efes Selçuk Belediyesi’nin elinden 1970’lerden beri devam eden hakkının alınması adına iptal yazısı geldi. 30 günlük süremiz var ve bu sürenin sonunda tahliye edilmesi isteniyor. Her merciden yetkililerle konuşuyorum. Herkesin bu konuda dikkatli olmasını istiyorum. Yüzde 65 dediğimiz Efes Selçuk geliri, halkımıza geri döndüğü için bu gelirin gitmesi, Ekim ayında yaptığımız bütçeye göre yüzde 65, 2023 yılı bütçemize göre 450 milyon TL olan Selçuk Belediyesi bütçesinin 263 milyon TL’lik cirosudur. Selçuk Belediyesi kapanabilir, Selçuk diye bir ilçe kalmayabilir. Bu değerlere sahip çıkmak, ortaklaşmak ve Selçuk İttifakını kurmak zorundayız. Sizler gibi buraya gelen herkesin desteğini ve gönüldaşlığını bekliyorum” şeklinde konuştu.