Kızıldeniz gemilerini koruyan ‘Aspides’ operasyonunun güçlendirilmesi çağrısı

Avrupa’nın “Aspides” (Yunanca “Kalkan” anlamına gelir) operasyonu kapsamında Kızıldeniz bölgesinde faaliyet gösteren kuvvetlere takviye yapılması, operasyonun başında bulunan Tuğamiral Vasilios Gryparis tarafından Brüksel’den talep edilecek.

Kızıldeniz’deki AB deniz misyonu, Hamas’la dayanışma amacıyla ilan ettikleri kampanyanın bir parçası olarak ticaret gemilerini İran’a bağlı Husi isyancıların saldırılarından korumak amacıyla Şubat ayında başlatılmıştı.

Koramiral Gryparis’in Euronews’e söylediği gibi, misyonun öngördüğü operasyonların yarıçapı çok büyük ve mevcut araçlarla karşılanamaz.

“Şu anda bölgeden geçen gemi hacmindeki azalmanın göreceli olarak stabil olduğunu gördük, daha değerli sonuçlara varmak için daha fazla zamana ihtiyacımız olacak, ancak her geminin belirli sayıda ticari gemiye eşlik edebileceğini düşünüyoruz. Eğer gemi sayısı daha fazla olsaydı daha fazla gemiye eşlik edebilirdik ve bu nedenle bu boğazlardaki gemi trafiğinin toparlanmasını umut edebilirdik”.

Misyonun Yunanistan, Almanya, Fransa ve İtalya’dan gelen dört firkateyni, Kızıldeniz’in güneyinden Hint Okyanusu’nun kuzeybatısına kadar uzanan geniş bir alanda devriye geziyor. Alan Avrupa Birliği’nin neredeyse iki katı büyüklüğündedir.

Şu ana kadar 79 gemi koruma altına alındı ​​ve hiçbirine saldırı yapılmadı. Avrupa güçleri 9 İHA, 1 insansız su üstü gemisi ve 4 balistik füzeyi etkisiz hale getirdi.

Tuğamiral Gryparis, Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında açılan yeni cephenin şu ana kadar “Kalkanlar” operasyonunu etkilemediğini ancak durumun yakından takip edildiğini söylüyor.

Görevin süresi bir yıldır. Ancak daha sonra görevin devam etmesi gerekip gerekmediğine karar vermek için koşullar değerlendirilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*