Eğitim Kurumlarındaki Çocuk Sayıları ve Dağılımı

Kuran Kurslarında 4-6 Yaş Grubu Öğrenci Sayısındaki Artış

Diyanet İşleri Başkanlığı’na (DİB) bağlı Kuran kurslarındaki 4-6 yaş grubu öğrenci sayısı 2023 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 531 bin 920 oldu. Aynı yıl için hedeflenen çocuk sayısı ise 1 milyon 170 bin. 2013’te 131 bin 26 çocuğun Kuran kurslarına devam ettiği göz önüne alındığında, başlangıç sayısına göre neredeyse 12 kat artış olmuş. Rekor artışın nasıl gerçekleştiği bilinmiyor.

MEB’e Bağlı Olmayan Özel Kurumlardaki Çocuk Sayısı

Milli Eğitim Bakanlığı okulöncesi eğitim istatistiklerine göre 85 bin 842 çocuk da MEB’e bağlı olmayan özel kurumlara devam ediyor. Eğitim uzmanı Alaaddin Dinçer’in MEB verileri üzerine yaptığı değerlendirme şöyle: Çocukların yüzde 26.12’si MEB’e bağlı olmayan diğer resmi ve özel kurumlar bünyesinde eğitim görüyor.

MEB’deki Çocuk Dağılımı

  • 1 milyon 518 bin 567 çocuk MEB’e bağlı resmi kurumlarda eğitim görüyor.
  • 287 bin 803 çocuk MEB’e bağlı özel öğretim kurumlarında öğrenim görüyor.
  • 163 bin 138 çocuk MEB dışı resmi kurumlarda eğitim alıyor.
  • 85 bin 442 çocuk ise MEB’e bağlı olmayan özel kurumlarda eğitimlerine devam ediyor.

Bu son veri 10 yıl önce istatistiklerde yer almazken son yıllarda MEB bu veriye de yer veriyor. Ancak MEB’e bağlı olmayan bu özel kurumların bağlı olduğu kuruluşlar ile ilgili herhangi bir açıklama tablolarda bulunmuyor.

Ülkede açılacak her eğitim kurumunun, yasa gereği MEB’den onay almak zorunda olduğunu belirten Dinçer, “Burada asıl sorun 10 yıl önce resmi istatistiklerde görünmeyen bu sayıların sonraki yıllarda resmi istatistiklerde kendisine yer bulması ve ayrı bir ‘özel’ statüde değerlendirilmesidir. Bakanlığın bu duruma da bir açıklık getirmesi gerekmektedir.” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*