ABD, İsrail ve Suudi Arabistan Üzerinden Bölgesel İlişkileri Yeniden Şekillendiriyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar, Körfez ülkeleri ile ilişkileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu süreçte, Tel Aviv’in en büyük destekçisi ABD, bölgesel denklemleri değiştirmek için stratejik hamleler yapıyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda, Suudi Arabistan’a önemli bir mesaj iletti.

Sullivan, Suudi Arabistan ile ABD arasında bir savunma anlaşmasının gerçekleşebilmesi için, Suudi Arabistan’ın İsrail ile normalleşme anlaşması yapması gerektiğini vurguladı. “Bütüncül bakış açısıyla değerlendirildiğinde, ABD ile Suudi Arabistan arasında ikili bir uzlaşmanın sağlanabilmesi için, İsrail ve Suudi Arabistan arasında normalleşme adımlarının atılması ve Filistin halkının haklarının korunmasına yönelik adımların atılması hayati önem taşımaktadır. Tüm bu unsurlar bir arada ele alınmalıdır. Birini diğerinden ayıramayız” şeklinde konuştu.

Sullivan, önümüzdeki aylarda ABD Başkanı Joe Biden’ın da bu konuda daha fazla açıklama yapabileceğini belirtirken, “Yapabileceğimiz en önemli şey, mantıklı ve sürdürülebilir bir çözüm üzerinde çalışmak ve bölgedeki diğer ülkeleri de bu sürece dahil etmek, ardından bu çözümü sunmaktır. Ancak son kararı İsrail yönetimi verecektir. İsrail halkının da bu yolu seçip seçmeyeceği önemli bir karardır” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*