Cumhuriyetçilik Hareketi Avrupa’da Güç Kazanıyor

Cumhuriyet Günü Kutlamaları

Başkent Londra’daki Trafalgar Meydanı’nda gerçekleştirilen “Cumhuriyet Günü” kutlamasına Norveç ve Hollanda gibi Avrupa krallıklarının cumhuriyetçi gruplarından da temsilciler katıldı. Cumhuriyet yanlısı “Republic” grubunun organize ettiği etkinlikte “Benim kralım değil”, “Monarşiyi kaldırın” ve “Tacınla birlikte yıkıl” yazılı pankart ve dövizler taşındı. İngiltere’nin “Tanrı Kralı Korusun” milli marşında geçen “Onu muzaffer kıl” şeklindeki ifade, “Onu Ruanda’ya gönder” diye değiştirilerek okundu.

Cumhuriyetçi Liderlerin Açıklamaları

Cumhuriyetçi Liderlerin Açıklamaları

Kutlamada konuşan Republic grubunun lideri Graham Smith, “Charles’ı istemiyoruz, seçmek istiyoruz. Devlet başkanımızı seçmek, daha iyi, daha adil ve daha eşit demokrasi istiyoruz” ifadelerini kullandı. Smith, monarşinin eşitlik ve adalet değerleriyle uyuşmadığını savunarak, kraliyet ailesinin sahip olduğu pozisyonları hak etmediğini öne sürdü. Smith’e göre, cumhuriyet ile halkın daha fazla söz sahibi olacağı bir sistem oluşturulmalıdır.

Hollanda Cumhuriyet Hareketi ve Cumhuriyetçilik

Hollanda’da cumhuriyeti savunan Hollanda Cumhuriyet Hareketi’nin lideri Floris Müller, ülkesinde de monarşi karşıtı hareketin büyüdüğünü söyledi. Müller, Hollanda Cumhuriyet Hareketinin cumhuriyete verilen desteğin arttığını belirtti. İngiltere’deki cumhuriyetçi hareketin Avrupa’ya örnek olduğunu ifade etti. Cumhuriyetçilik hareketlerinin Avrupa genelinde güç kazanmasıyla birlikte, monarşi karşıtı görüşlerin yaygınlaşması beklenmektedir.

Kraliyet ailesinin sahip olduğu mülklerin halka ait olması ve halkın bu mülklere sahip çıkması gerektiğini savunan Smith, cumhuriyetin kurulması durumunda mülklerin vergilerle finanse edilen kamusal alanlara dönüşeceğini belirtti. Cumhuriyetçiler, demokratik bir sistemde halkın daha fazla söz sahibi olacağına inanmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*