İsrail, artan gerilimin ardından El Cezire ofislerini kapatacak

İsrail hükümeti, medya kuruluşunun Gazze’deki savaşa ilişkin haberlerine ilişkin artan gerilimin ortasında El Cezire’yi kapatma yönünde oy kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, kabinesinin oybirliğiyle Katar’a ait yayıncının yerel ofislerinin kapatılması yönünde oy kullandığını duyurdu.

Daha fazla ayrıntı net olmasa da hükümetin X hakkındaki kararını açıkladı.

İbranice yazılan yazıda, “Hükümetim oybirliğiyle karar verdi: İsrail’deki kışkırtma kanalı El Cezire’nin kapatılmasına karar verildi.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler, X hakkındaki kararı kınadı ve bunu “kananın Gazze’deki savaşla ilgili haberlerini sansürlemeyi” amaçlayan “baskıcı yasa” olarak nitelendirdi.

Haber yayıncısı için bunun sonuçları hemen belli değildi; örneğin yasağın ne zaman yürürlüğe gireceği ve kararın kalıcı mı yoksa geçici mi olacağı.

Katar’ın Doha kentindeki El Cezire genel merkezinden henüz bir yorum gelmedi.

Ancak yayıncı kuruluştaki bir muhabir, emrin yalnızca İsrail ve Doğu Kudüs’teki operasyonlarını etkileyeceğini söyledi. Filistin topraklarındaki operasyonların etkilenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

İsrail’in, El Cezire’ye karşı önyargılı olmakla suçladığı El Cezire ile gergin bir ilişkisi var.

El Cezire, savaş sırasında Gazze’de kalan ve İsrail’in hava saldırıları ve aşırı kalabalık hastanelerin ardından yayın yapan az sayıdaki yayıncıdan biri oldu.

İsrail, İsrail’i katliam ve savaş suçlarıyla suçlarken, İsrail de El Cezire’yi Hamas’la işbirliği yapmakla suçluyor.

El Cezire muhabiri Shireen Abu Akleh, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde haber yaparken bir İsrail askeri tarafından vurularak öldürüldü. Aralık ayında İsrail’in düzenlediği saldırıda El Cezire muhabiri Momen Al Sharafi’nin annesi, babası ve diğer 20 aile üyesi öldürüldü.

Haber grubunu yasaklama kararı, İsrail ile El Cezire arasında uzun süredir devam eden kavganın tırmandığına işaret ediyor.

Bu aynı zamanda İsrail Hamas savaşını durdurmaya yönelik arabuluculuk çabalarında kilit rol oynayan İsrail ile Katar arasındaki siyasi gerilimi artırma tehdidini de taşıyor.

Daha önce İsrail’in Knesset’i, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı yayıncıların geçici olarak kapatılmasına izin veren bir yasayı geçirmişti.

O dönemde medya Netanyahu’yu kendisine karşı “çılgınca bir kampanya” yürütmekle suçlamıştı.

Al Jazeera yaptığı açıklamada, “Netanyahu, El Cezire ve Basın Özgürlüğüne yönelik devam eden saldırıları için, Ağa ve çalışanlarının haklarına karşı yeni yalanlar ve kışkırtıcı iftiralar sunmak dışında dünyaya sunacak herhangi bir gerekçe bulamadı.” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*