Evcil Papağanların Dijital İçerik Tercihi Ölçümü

Daha önce yapılan çalışmalarda evcil papağanların diğer kuşları görüntülü olarak aramaktan hoşlandığı biliniyordu. Ancak son araştırmada, dokuz papağana “canlı ve önceden kaydedilmiş içerik arasında seçim yapma” şansı verildi.

Araştırma Detayları ve Bulguları

Kuşlar, birbirleriyle çevrimiçi tanıştırıldıktan sonra 12 seans boyunca toplam 36 saat boyunca dijital cihazlara erişim izni aldılar. Oturumların yarısında canlı görüşmeler yapılırken, diğer yarısında önceden kaydedilmiş video içerikleri izletildi. Çalışma 6 ay boyunca devam etti ve kuşların etkileşimleri takip edildi.

  • Kuşlar canlı görüşmelerden daha fazla keyif aldılar.
  • Canlı sohbetlere daha fazla katıldılar.
  • Canlı görüşme sırasında dijital cihazları daha uzun süre kullandılar.
  • Kuşlar toplamda canlı aramalarda 561 dakika, oynatılan videolarda ise sadece 142 dakika geçirdi.
  • Canlı aramaları daha sık tercih ettiler.

Bazı bakıcılar, papağanların seanslar arasında ayrım yapabildiğini belirtti. Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, kuşların çağrılara canlı olarak yanıt vermekten hoşlandıklarını belirtirken, önceden kaydedilmiş videolar sırasında ilgilerini kaybettiklerini ifade etti.

Glasgow Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, “Kuş sahiplerinin yarısından fazlası kuşlarının tüm çağrılardan hoşlandığını ve önceden kaydedilmiş görüntülerden yararlandığını belirtirken, çoğunluğun canlı çağrılara daha iyi yanıt verdiklerini gözlemlediklerini” ifade etti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*