Kanser Tedavisinde 4 Bin Yıllık Keşif

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yapılan pek çok keşif arasında, kanser tedavisine yönelik yeni çalışmalar da dikkat çekiyor. Bu çalışmalar, bilim dünyasının en önemli çabalarından biri olarak kabul ediliyor.

Araştırmacılar, kanser tedavisinde olağanüstü ipuçları bulunabileceğini düşündükleri 4 bin yıllık bir keşif yaptılar. İspanya’daki Santiago de Compostela Üniversitesi’nden paleopatolog Egard Camarós, bu keşfin tıp tarihine olağanüstü bir bakış açısı sunacağını belirtti.

Camarós ve ekibi, Cambridge Üniversitesi Duckworth Koleksiyonu’ndaki iki insan kafatasını inceledi. İlk kafatası, MÖ 2687 ile 2345 yılları arasına tarihlenirken, 30 ile 35 yaşları arasındaki bir erkeğe ait olduğu düşünülüyor. Diğer kafatası ise 50 yaş üstü bir kadına ait ve MÖ 663 ile 343 yılları arasına tarihleniyor.

Araştırmacılar, erkek kafatasında bir tümör bulunduğunu ve kafatasında dağılmış yaklaşık 30 küçük yuvarlak lezyon tespit ettiklerini belirtti. Ayrıca, birisinin lezyonların etrafını keskin bir cisimle kestiği gözlemlendi.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nden araştırmacı Tatiana Tondini, “Mikroskop altında kesik izlerini gözlemlediğimizde şaşkına döndük” dedi. Ekip, bu travmanın keskin bir silahla yakın mesafeden yaşanan şiddetli bir olay sonucu meydana geldiğini öne sürdü.

Bu bulgu, kadınların da geçmişte şiddete bağlı yaralanmalar yaşamış olabileceğine dair önceki kanaatleri değiştirebileceğini gösteriyor.