Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Politika Belgesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi”ni geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sundu. Bu belge, mesleki ve teknik eğitim alanında önemli verileri içermekte ve gelecekteki yönelimlere ışık tutmaktadır. MEB’in raporuna göre, öğrencilerin 40 işgünü boyunca işletmelerde staj yaptığı Anadolu Teknik Programı kapsamında, öğrenciler derslerinin yüzde 73’ünü akademik derslerden, yüzde 22’sini meslek derslerinden ve yalnızca yüzde 5’ini staj uygulamalarından oluşmaktadır.

Öte yandan, 12. sınıfta haftanın iki günü okulda ve üç günü işletmelerde beceri eğitimi alan Anadolu Meslek Programı kapsamında, öğrenciler derslerinin yüzde 47’sini akademik, yüzde 40’ını meslek ve yüzde 13’ünü staj olarak almaktadır. Meslek Eğitim Merkezleri (MESEM) ise farklı bir tablo çizmektedir; burada öğrenciler, neredeyse akademik ve meslek dersi almamaktadır. MESEM’de eğitim gören bir öğrenci, derslerinin yüzde 76’sını işletmelerde çırak olarak alırken, sadece yüzde 13’ünü meslek ve yüzde 11’ini akademik derslerden oluşmaktadır.

Raporda, mesleki ve teknik ortaöğretimde kayıtlı toplam öğrenci sayısının 1 milyon 522 bin 648 olduğu belirtilirken, genel ortaöğretimde ise toplam 6 milyon 789 bin 981 öğrenci bulunduğu ifade edilmektedir.

ÜNİVERSİTE HAYALİ BİR ENGEL

Belgede, öğrencilerin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarını tercih etmemesi ve bu kurumlara gelen öğrencilerin önceliklerinin üniversiteye yerleşmek olması, mesleki gelişimlerine gereken önemi vermemeleri açısından bir sorun olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, yerel dinamiklerin mesleki ve teknik eğitimin gelişmesine karşı bir engel teşkil ettiği vurgulanmakta ve MEB’in politikasının işgücü piyasasıyla uyumlu bir şekilde geliştirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Eğitimci Özgür Bozdoğan, MEB’in yayımladığı metnin gerçeklikten uzak olduğunu dile getirdi. Bozdoğan, “Metin, MESEM ve mesleki eğitimde öğrencinin az olduğunu gösteriyor. Ayrıca, öğrencilerin bu alanlara yönelmediği de belirtiliyor. Ancak, mezun olduktan sonra düşük maaşlar sebebiyle öğrencilerin farklı tercihlerde bulunma isteğine değinilmemiş. Meslek liselerindeki öğretmen eksikliği sorun olarak öne çıkıyor. Ancak burada esas sorun, atama sistemidir. Bakanlık bu metinle, MESEM’lerin ucuz iş gücü sağlamak zorunda olduğunu ve bu nedenle öğrencilerin bu alanlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. MEB, öğrencileri adeta çocuk işçi olarak çalıştırma derdinde. Temel politika, piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak üzerine inşa edilmiş.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.