
Yeni Yapay Zeka Aracı ile Hücrelerdeki Değişiklikler Gözlemleniyor
İspanya’daki Genom Düzenleme Merkezi (CRG), Donostia Uluslararası Fizik Merkezi (DIPC), Bask Bölge Üniversitesi (UPV/EHU) ve Biskay Biyofizik Vakfı (FBB) ile Çin’deki Güney Tıp Üniversitesi’nden bilim insanları, Nature Machine Intelligence dergisinde yayımlanan bir araştırmada, AINU adlı yapay zeka aracının hücrelerde, insan saçının genişliğinden 5 bin kat daha küçük değişiklikleri tespit edebildiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, çeşitli durumlarda bulunan birçok hücre çekirdeğinin nano çözünürlüklü görüntülerini AINU’ya yükleyerek, bu yapay zeka aracının görüntüler arasında karşılaştırma yaparak kanser hücreleri ile viral enfeksiyonları tespit edebildiğini belirtti.
Makalenin yazarlarından ve Bask Bölge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Bölümü’nde araştırma görevlisi olan Ignacio Arganda Carreras, doktorların genellikle dışarıdan görülen semptomlar veya vücutta gözlemlenen daha büyük değişikliklere dayanarak teşhis koyduğunu ifade etti. Bu durumun, enfeksiyon tespitinin zaman almasına neden olduğunu vurguladı ve ekledi: “AINU yardımıyla hücre çekirdeğindeki en küçük değişiklikleri anında gözlemleyebiliyoruz.”
AINU’nun Önündeki Engeller
Bilim insanları, AINU sayesinde hücre çekirdeğindeki kanser ve enfeksiyonların tespitinin daha da kolaylaştığını belirtirken, bu yapay zeka aracının kullanımında bazı ekonomik ve teknik engellerin varlığını da kaydediyor. Bu engellerin başında, AINU’da kullanılan nano çözünürlükteki görüntülerin elde edilmesinin oldukça maliyetli bir işlem olması geliyor. Ayrıca, yapay zeka aracının tek seferde yalnızca birkaç hücreyi analiz edebilmesi, tanı koyma sürecinin hızlı olması gerektiği göz önüne alındığında önemli bir teknik sorun olarak değerlendiriliyor.