Prostat Kanseri ve Erken Tanının Önemi

Prostat Kanseri ve Erken Tanı Öneminin Vurgulanması

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, prostat kanserinin kesin tanısının ancak biyopsi ile konulabildiğini belirtti. Damkacı, “Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabalarında prostat kanseri öyküsü bulunanların ise 40 yaşından itibaren düzenli olarak bir üroloji uzmanına muayene olmaları, erken tanı açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bir Yılda Yaklaşık 18 Bin Kişi Prostat Kanseri Tanısı Almaktadır”

Dr. Damkacı, açıklamalarına şöyle devam etti: “Prostat hiperplazisi (BPH) olarak adlandırılan bu durum, kanser olmasa da, verdiği rahatsızlıkları gidermek amacıyla cerrahi müdahale gerektirebilir. Prostat kanserinde, prostat bezinde kanser hücreleri tespit edilmektedir. Yaşlanma ile birlikte daha sık görülmeye başlayan prostat kanseri, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olarak dikkat çekmektedir. Ülkemizde erkeklerde prostat kanseri görülme sıklığı yüz binde 39,1’dir ve bir yılda yaklaşık 18 bin kişi prostat kanseri tanısı almaktadır.”

“Her 19 Kişiden 1’i Prostat Kanseri Riskinde”

Her 19 kişiden birinin yaşamı boyunca prostat kanseri olma riski taşıdığını ifade eden Dr. Ferhat Damkacı, sözlerine şu şekilde devam etti:

  • “Yapılan araştırmalar, bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riskini etkileyen birkaç faktör belirlemektedir: yaş, ailesel yatkınlık, diyet ve kimyasal maruziyetler gibi. Bu faktörlerin çoğu, prostat kanserinin nedeni olmayabilir. Ancak, yukarıda belirtilen semptomlara dikkat edilmesi önemlidir, çünkü prostat kanseri dışındaki durumlar da benzer belirtiler gösterebilir.”
  • “Örneğin, idrar yapma sorunları genellikle prostatın kanserli olmayan bir büyümesi olan iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) ile ilişkilidir. Yine de, idrarla ilgili problemler yaşayan kişilerin erken tanı ve tedavi için bir üroloji uzmanına başvurması son derece önemlidir.”