
Vez Meyvesi: Doğanın Şifalı Hediyesi
Doğada kendiliğinden yetişen vez meyvesi, birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen şifalı bir meyvedir. Özellikle şeker hastalığı, soğuk algınlığı, böbrek hastalıkları, tansiyon ve grip gibi rahatsızlıklara karşı faydalı olduğu biliniyor. İç Anadolu Bölgesi’nde, özellikle Sivas ve Tokat’ın yüksek kesimlerinde yetişen bu meyve, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor.
Olgunlaşma Süreci
Sivas’ta 30 yıldır pazarcılık yapan Ahmet Şarkışla, vez meyvesinin olgunlaşma sürecine dair önemli bilgiler veriyor. Şarkışla, “Sivas’ta biz bu meyveye vez diyoruz, Tokat’ta ise üvez olarak biliniyor. Bu meyveyi eski nesil çok iyi bilir, ancak günümüzde gençler arasında neredeyse hiç tanınmıyor. Vez meyvesinin ağacı oldukça yüksektir ve genellikle Tokat tarafında yetişir. Bu yıl Tokat’ta üretim miktarı da azdı. Soğuk algınlığına, tansiyona ve bağırsak sağlığına iyi geldiği biliniyor. İlk defa görenler bu meyvenin dağ armudu olup olmadığını sorguluyorlar, bazıları ise çördük zannedenler oluyor. Bu meyveleri alıp evinize götürdüğünüzde, mutfağa asmalısınız. 10 ila 15 gün içerisinde olgunlaşarak kararacaklar ve kararanları alıp tüketebilirsiniz.”
Vez meyvesi, kış aylarında pazarlarda yerini almakta ve sağlık arayışında olanlar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Onun doğal ve faydalı özellikleri, her geçen gün daha fazla insanın bu değerli meyveyi keşfetmesine olanak tanıyor.