
Gezegenin Keşfi
NASA, Dünya’dan 41 ışık yılı uzaktaki “55 Cancri e” adlı ötegezegenin, Yengeç Takımyıldızı’nda bulunan Güneş benzeri bir yıldız olan “55 Cancri”nin yörüngesindeki 5 gezegenden biri olduğunu açıkladı. Yıldızın yörüngesinde “55 Cancri b (Galileo), c (Brahe), d (Lipperhey)” ve f (Harriot)” adı verilen 4 gezegen daha tespit edildi.
Gezegenin Yapısı
Yaklaşık iki kat büyük ve yoğunluğu biraz daha fazla olan gezegen, Güneş Sistemi’ndeki kayalık gezegenlere benzeyen bir “Süper Dünya” olarak sınıflandırılıyor. Yüzeyinin erimiş ve köpüren magmadan oluştuğu düşünülmektedir.
Yüzey Özellikleri
Gezegenin yüzeyinin muhtemelen erimiş ve köpüren magmadan oluşması sebebiyle “kayalık” denmesine rağmen, bu durum yıldız sistemine olan uzaklığı nedeniyle gerçekleşmektedir. Ayrıca, gezegenin sadece bir yüzünün yıldıza dönük olduğu ve bu durumun gece ve gündüz farklılıklarına neden olduğu belirtilmektedir.
Atmosfer ve Sıcaklık
Gezegenin atmosferinin oksijen, nitrojen ve karbondioksitten oluştuğu düşünülmektedir. Araştırmacılar, gezegende silikon, demir, alüminyum ve kalsiyum gibi elementler açısından zengin, buharlaşmış ince bir kaya örtüsü bulunabileceğini incelemektedir. Gezegenin yüzey sıcaklığının 2 bin 200 santigrat derece olması beklenirken, yapılan ölçümler daha düşük sıcaklıkları göstermektedir.
Araştırmanın Sonuçları
Araştırmacılar, gezegeni kaplayan gazların magma okyanusu tarafından sürekli yenilenen ikincil bir atmosfer olduğunu değerlendirmektedir. Ayrıca, gezegenin atmosferinin karbonmonoksit veya karbondioksit içerdiği düşünülmektedir. Bu araştırma, Dünya, Venüs ve Mars’ın erken dönem koşullarına dair bilgiler sağlayarak bilim dünyasına önemli veriler sunmaktadır.