
Bilim insanları, 2023 Aralık ayında DeepSouth adını verdikleri bir süper bilgisayarı geliştirdikleri haberleriyle gündeme geldiler. Bu cihazın insan beynine en çok yaklaşan süper bilgisayar olduğu aktarılmıştı.
Özellikleri
DeepSouth, tam ölçekli insan beynini başarılı bir şekilde simüle edebiliyor. Yapılan testlerin açıklanan sonuçlarına göre bu süper bilgisayar, insan beyninin biyolojik süreçlerini taklit ederek nöromorfik hesaplama yaklaşımına ait olarak görülüyor. Aynı zamanda saniyede 228 trilyon veri işlemesi yapabilen bu cihaz, nöron ve sinaps bağlarını insan beyni ölçeğinde simüle edilebilen dünyanın ilk süper bilgisayarıdır.
Western Sydney’deki Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi direktörü Profesör André van Schaik çalışmayla ilgili şunları söyledi: “Grafik İşlem Birimleri (GPU’lar) ve çok çekirdekli Merkezi İşlem Birimleri (CPU’lar) kullanan standart bilgisayarlarda ‘spiking’ sinir ağlarını simüle etmek çok ağır ve yoğun güç gerektiriyor. Bizim sistemimiz bunu değiştirecek.”
Enerji Verimliliği ve Ölçeklenebilirlik
Normalde süper bilgisayarlar çok fazla yer kaplar ve çalışmak için büyük miktarda elektrik gücüne ihtiyaç duyarlar. Örneğin, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Hewlett Packard Enterprise Frontier, saniyede bir kentilyonun biraz üzerinde işlem gerçekleştirebilirken 22.7 megawatt güç gerektirir. Bu duruma karşın insan beyni aynı işlemleri 20 watt ile gerçekleştirir. Nöromorfik bilgisayarlar, basit işlemcilerden oluşan ağlar sayesinde beyindeki nöronları ve sinapsları taklit ederler. DeepSouth’un nöromorfik devresi, paralel çalışabilen basit işlemcilerden oluşan ağlar sayesinde beynin doğasını taklit etmektedir.
Programlanabilirlik ve Kolay Kullanım
DeepSouth sistemi Python programlama dili kullanılarak kolayca yeniden programlanabilir. Araştırmacılar donanımın kendisini yakından anlamadan teknolojiden yararlanabilirler. Sistem ölçeklenebilir olacak ve kullanıcılar araştırmalarını donanımın esnekliği sayesinde hızlıca gerçekleştirebileceklerdir.