
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin (İRHM) geçici sergi salonundaki serginin küratörlüğünü MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nden M. Sinan Niyaziogˆlu ve Yasemin Nur Erkalır ile Mimarlık Fakültesi’nden Nezih R. Aysel üstleniyor. Sergi, 1948’de Akademi’nin hafızasına zarar veren yangına kadar olan döneme odaklanıyor. “D grubu”, “Yeniler”, “Onlar” gibi toplulukların faaliyetlerini, genç Cumhuriyet’in görsel kimliğini oluşturmadaki çalışmaları seçkin örneklerle izleyiciye sunuyor.
Rektör Elçi ile Sergi Üzerine Söyleşi
MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi ile yapılan söyleşide, “Temsil ve Hafıza” sergisinin Akademi’nin 142. yılını kutladığı belirtiliyor. Rektör Elçi, kurumun köklü mirasını koruma ve gelecek kuşaklara aktarma çabasını vurguluyor. Serginin, kurumun geçmişini yansıtan bir arşiv niteliğinde olduğunu ve gelecek yıllarda Akademi’nin tarihini daha geniş kapsamlı anlatmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Akademi’de Sanat Tartışmaları ve Eleştiri Kültürü
Rektör Elçi, Akademi’de sanat tartışmalarının günümüzdeki durumunu değerlendirirken, eleştiri kültüründe yaşanan gerilemeye dikkat çekiyor. Eleştiri yaparken cesaretin kaybolduğunu, sosyal medya linçlerinin eleştirmenleri yıldırdığını ifade ediyor. Sanat ve edebiyat alanlarında nitelikli ve yazılı eleştiriyle gelişmenin mümkün olduğunu vurguluyor.
Müze’deki Eserler ve Sorunlar
İRHM’de bulunan eserlerle ilgili yaşanan 404 eser vurgusu konusunda Rektör Elçi, eserlerin büyük çoğunluğunun müzelerin ve galerilerin yaygınlaştırılması amacıyla istendiğini belirtiyor. Ayrıca, müzenin koleksiyonuna bağış yoluyla kazandırılan eserlerin önemine dikkat çekiyor. Rektör Elçi, müzenin ekonomik güçlenmesi için destek olunması gerektiğini vurguluyor ve sürdürülebilirlik için herkesin müzeye katkı sunması gerektiğini ifade ediyor.