Müzikte Erişilebilirlik Misyonu

Genç şef Nisan Ak, sosyal medyaya çektiği videolarla müziği herkes için “anlaşılabilir” ve “erişilebilir” kılmak için çabalıyor. Kutsal Motor’un YouTube kanalındaki “Konuş Maestra” programıyla da bu misyonunu sürdürüyor. Orkestra şefliği ve klasik müziğe dair merak edilenleri yanıtlayan Nisan Ak, müziğin farklı yönlerine ışık tutuyor.

YouTube Programı ve Konserler

“Konuş Maestra” adlı programın ilk beş bölümü yayımlandı. Klasik müziğe dair önyargıları yıkan ve eğlenceli bir anlatı sunan bu seri, geniş bir izleyici kitlesine hitap ediyor. Ayrıca, Nisan Ak 9 Mayıs’ta Borusan Filarmoni Orkestrası’yla birlikte Zorlu PSM’de piyanist Zee Zee’ye eşlik edecek. Konserde besteci Zeynep Gedizlioğlu’nun eserinin dünya prömiyeri yapılacak.

Nisan Ak ile Söyleşi

“Ben üniversiteyi bitirene kadar Türkiye’de okudum. Şimdi uzakta olabilirim ama kendimi hâlâ çok borçlu hissediyorum. Sanki müziği anlatmak, herkese erişilebilir hale getirmek benim Türkiye’ye verebileceğim en iyi hediye gibi hissediyorum. Bu his belki bir gün sakinler ama o zamana kadar çalışmaya devam” diyen Nisan Ak ile yapılan söyleşiden ilgi çekici bir parça:

“En İlgimi Çeken Soru”

Bir müzisyen orkestra şefi olmayı neden tercih eder? Siz neden bu yolda ilerliyorsunuz?

“Benim çok ilgimi çeken bir soru aslında bu. Hep de soruyorum etrafımdaki şeflere. Nasıl karar verdin nasıl başladın diye… Birkaç yaklaşım var. Genel olarak başlangıçlar hep bir şekilde çaldıkları orkestrayı yöneterek oluyor ama benim sorum bu değil. Neden seviyorsun dediğimde de ya seçim yapma, sorumluluk duygusu gibi şeyleri seviyorlar ya da hizmet etmeyi. Benim için daha çok ikinci sebep geçerli. Ben çocukluğumdan beri organizasyon, planlama gibi şeyleri ve müziği çok sevdim. Orkestra şefliği de böyle bir şey. Müzik ortaya çıkana kadar müziğin her yönüne hizmet ediyorsun, organize ediyorsun. Sonunda da ortaya bir ürün çıkıyor. Benim için çok heyecanlı bir süreç bu.”

Yukarıdaki söyleşiden alıntı yapılmıştır.